Kene Kartı Kullanımı Akıl Kartı

0
3240

Yaz aylarında daha çok görülen kene ısırması/sokması/tutunması vakarında kenenin en erken zamanda fark edilip vücuttan çıkartılması gerekmektedir.

Kenelerin hayat sikluslarında inaktif oldukları bir yumurta dönemi , kan emdikleri larva, nimf ve erişkin olmak üzere üç aktif dönemleri vardır. Bu nedenle çeşitli viral, bakteriyel ve hatta paraziter hastalıkların bulaşından sorumlu olabilmektedirler. Bulaştırdığı hastalıklar arasında Q Humması, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Lyme Hastalığı, Tularemi, “tickbome” Ensefaliti, Babeosiz, Kayalık Dağlar Benekli Humması, Tifüs ve Tekrarlayan Ateş yer alır.

Çok tehlikeli hastalıkların vektörü olan kene vakalarında önemli bir husus vücuda yapışmış kenelerin ezilmeden ve ağız parçası koparılmadan, uygun bir şekilde alınmasıdır. Bu yüzden kenenin sağlık merkezinde çıkarılması çok önemlidir. İnsan ve hayvan derisine yapışmış olan keneleri çıkarmak için kullanılabilecek bir çok alet vardır. Bunlardan biri de ”Kene Kartı”dır. Bu kartla hem sağlık tesisinde hem kırsal alanda kene bulunduğu yerden rahatlıkla ve uygun bir şekilde çıkarılabilir.

blank

Kene Kartı Nedir?

blank

Kene kartı plastik yapıdadır ve cüzdanda kolayca taşınabilir. Oldukça basit ancak önemli bir araçtır. Kredi kartı büyüklüğünde olan bu araç, uç kısmında bulunan kıskaç sayesinde vücuttaki kenenin kolaylıkla ve güvenle çıkarılmaktadır.

Kene Kartı Kullanımı

blank

  • Kartı kene tutulmasının olduğu bölgeye ve keneyi sıkıştıracak biçimde yaklaştırınız.
  • Kene kartının kıskaç kısmına keneyi sıkıştırınız.
  • Kartı kaldırıp sakin ve rahat hareketlerle keneyi dışarı çekiniz.

Keneyi çıkardıktan sonra ağzından çıkan hortumunun (hipostomu) da çıkıp çıkmadığını kontrol ediniz. Bu hortum bakterilerle bulaşmış olabilir ve onun için her ihtimala karşı bu çıkarılmalıdır.

Evde Kene Isırılması Sonrası Bakım ve Takip

Isırma yarasını (%70 veya daha yüksek oranda) alkol, iyot veya Betadin gibi bir antiseptik ile dezenfekte ediniz. Isırılmış olduğunuz tarihi ve yerini not ediniz ve keneden ısırıldığınızı  doktorunuza bildiriniz. Daha sonra dikkat çekici değişmelerin olup olmadığını kontrol edebilmek için, ısırma yerinin bir fotoğrafını çekiniz. Isırma yerini ve şüpheli belirtilerine 3 ay boyunca devamlı olarak dikkat ediniz. Isırma yerinin görünümü kene çıkarıldıktan sonra sinek ısırığı gibi hafif rahatsızlık verebilir. Oluşabilecek komplikasyonlar yönünden hasta ve ısırılan bölge takip edilmelidir. Daha fazla bilgi için tıklayınız.

blank

Kene Isırmaları Acil Yaklaşım

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz