STEMİ Trombolitik Uygulaması 55 Yaş Olgu Sunumu

0
2499

blank

OLGU

58 yaşında erkek hasta anamnezinde 1 saat önce çenede başlayan ve iki kola yayılıp yerleşen ağrı şikayeti acil servise başvuyor. Ağrının karakteri sorgulandığındaı daha önce yaşadığı herhangi bir ağrıya benzemediğini, baskı ve ağırlık hissi şeklinde olduğunu ifade ediyor. Hastanın hikayesinde hipertansiyon hastalığının mevcut olduğunu ve ilaçlarını düzenli kullandığını fakat düzenli kullanmasına rağmen dönem dönem tansiyon yüksekliği olduğunu ifade ediyor.

Vital Bulgular TA:140/90mmHg Nb:70atım/dk SS:14 soluk/dk Ateş:36,1C  SpO2: %98 olarak saptandı.

Hastanın yapılan fizik muayenesinde kalp seslerin doğal ek ses  olmadığı, solunum seslerinin doğal ral ya da ronküs olmadığı, periferik nabızlar açık, diğer sistem muayeneleri ve nörolojik muayenenelerin doğal herhangi patolojik bulguya rastlanmadığı saptandı.

blank

blank

Acil serviste yapılan yatakbaşı EKO’su ile Aort disseksiyonu dışlandı. Hatanın çekilen EKG sinde Akut Anterior Miyokard Enfarktüsü uyumlu V1-V2-V3-V4  derivasyonlarda ST segment elevasyonu saptandı.

blank

blank

Çekilen posterior anterior akciğer (PAAC) grafisinde mediasteni normal genişlikte olarak değerlendirildi.

blank

Mevcut anemnez ve çekilen EKG de prekordiyal derivasyonlarda V1-V2-V3-V4 de  ST segment elevasyonu olan hastamızda anterior miyokard infarktüsü tanısı konuldu.

Detaylı anlatım için akut anterior miyokard infarktüsü yazımıza ve akıl kartımıza göz atabilirsiniz.

blankGögüs ağrısı ayırıcı tanıları ile ilgili yazımıza ulaşmak için tıklayabilirsiniz. 

blank

blank

blank

Hasta en yakın primer koroner anjio(PCI) yapabilen merkeze kara yoluyla 3,5 saat uzaklıkta, hava ambulansı ile 2,5 saatlik süre ön görüldüğü için hasta için 112 komuta sistemi ile koordineli olarak trombolitik tedavi başlandı ve hava ambulansı ile nakil işlemi planlandı.

Fibrinolitik Uygulama:

blank

blank

Hastaya uygulanan trombolitik tedavisi sonrası çekilen EKG.

blank

Tedavi sonrasında stable hale gelen hasta bir üst PCI merkezine sevk oldu.

STEMI’de koroner damar NSTEMI’ye kıyasla daha uzun bir süre boyunca koronerle pıhtıyla tıkalı kalır bu da belirgin enfarktüse neden olur. Ülkemizde PCI merkezlerine 120 dk içinde ulaşamadığımız durumlarda STEMI trombolitik tedavi vermemiz gerekebilir az da olsa bu benzeri durumlarda karşılatığımızda yapacağımız tedavi hayat kurtarıcı özelliktedir. Unutmayalım sloganımız “İşimiz hayat kurtarmak”.

blank

Sizden gelen vakaları değerlendirerek arşivimize katkı sağlamaya devam ediyoruz. Yayınlanmasını istediğiniz ilginç ya da öğretici vakaları sosyal medya üzerinden bize ulaştırabilirsiniz.

Teşekkürler Dr. Fikret Can DEMİR ve Uzm. Dr. Hüseyin Uzunay…

blank

Anterior Miyokard İnfarktüsü

 

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz