Yılan ısırması çoğunlukla, yılan ile ani karşılaşma sonrasında yılanın kendini tehlikede hissetmesi ve kaçacak yer bulamamasıyla savunma içgüdüsüyle gerçekleşir. Özellikle kamp ve piknik alanları ya da bahçe, tarla gibi yılanların doğal ortamı olan bölgelerde bulunan insanlar yılan ısırığı açısından risk altındadır. Acil serviste yılan ısırmasına yaklaşımı daha önce yazımızda ayrıntılı olarak anlatmıştık. Buradan ulaşabilirsiniz.
Bu yazımızda, sizden gelen vakalardan birini paylaşarak yılan ısırması sonrası acil servise başvuran bir hastamızın hikayesini ele alacağız.
Vaka Sunumu: Yılan Isırması
Hasta Bilgileri
- Yaş: 73
- Cinsiyet: Kadın
- Öykü: Sabah saat 08:00 sularında evinin bahçesinden yumurta almak isterken sağ el 2. parmak pulpasından yılan tarafından ısırılmış. Hasta, yılanı engerek yılanı olarak tarif ediyor. İlk müdahale olarak, parmağına kesiler atarak kanını akıttığını ifade ediyor. Sonrasında en yakın sağlık kuruluşu olan ilçe devlet hastanesinin acil servisine başvurmuş. Özgeçmişinde diyabet ve hipertansiyonu olan hasta, ilçe devlet hastanesinden ileri tetkik ve tedavi amacıyla hastanemize sevk edilmiş.
Hastanemize Başvuru Anı
- Genel Durum: İyi
- Bilinç: Açık, oryante, koopere
- Vital Bulgular:
- Tansiyon Arteryel: 170/85 mmHg
- Nabız: 90 atım/dk
- Solunum Sayısı: 14 soluk/dk
- Vücut Sıcaklığı: 36,0 °C
Fizik Muayene
- Sağ Üst Ekstremite: Dirseğe kadar ödem ve hassasiyet mevcut.
- Diğer Sistem Muayeneleri: Olağan.
Değerlendirme
Sağ elden dirseğe kadar uzanan şişlik ve yer yer ekimoz evre 2 olarak değerlendirildi.
Yılan ısırması konusunun daha detaylı anlatımı için tıklayınız.
Hastaya acil serviste yara yeri temizliği ve tetanoz profilaksisi uygulandıktan sonra aşağıdaki tedavi sırasıyla uygulandı:
- Prednol 80 mg İV
- Avil 1 amp İV
- Dekort 1 amp İV
- Arveles 1 amp İV
- Antivenom: 1 amp + 1 amp (50 cc SF ile 30 dakikada infüzyon) – Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı polivalan yılan antivenomu
İzlem ve Sonuç
- Hasta, takip amaçlı servise yatırıldı. Takip süresince klinik durumu stabil seyretti ve ek antivenom uygulaması gerekmedi.
- Hasta, 1 haftalık takip sonrasında şifa ile taburcu edildi.
lkemizde zehirli yılan olarak tanımlanan 10 türden 9 tanesi engerek yılanı ailesindendir. Özellikle endemik bölgelerde halkın bilinçlendirilmesi ve ısırıklarda semptomların yakın takip edilmesi, hızlı antivenom uygulaması açısından büyük önem taşır. Endemik bölgelerde, özellikle yaz aylarında, hastanelerde antivenom bulundurulması ya da temin edilmesi için ön hazırlık yapılmalıdır.
Vakasıyla yazımızın oluşmasına katkı sağlayan Acil Tıp Asist. Dr. Sinem METE’ye teşekkür ederiz.