50 yaşındaki erkek hasta işten eve arkadaşları ile dönerken sokakta çarpıntısı başlıyor. Bunun üzerine arkadaşları hastayı en yakın acil servise götürüyor.
GKS:15 Genel Durumu: İyi Bilinç: Açık Oryente Koopere SpO2: 99 Nabız: 167 bpm Ateş:36,5 °C SS:35/dk Ta:120/80 mmHg. Tıbbi öyküsünde patolojik bir hastalık yok. Kullandığı ilaç bulunmuyor. Herhangi bir alerjisi yok. Göğüs ağrısı, bilinç değişikliği, senkop olmamış. Ek özellik yok.
Hasanın geliş EKG’si.
1-HIZ: R-R arası düzenli mi? Evet. R-R mesafesi 1.5 büyük kare. Taşikardik hız yaklaşık 150-170 BPM
2-Ritm: P Dalgası hızdan dolayı net değil. QRS’lar ritmik.
3-QRS Kompleksi: Dar yani 3 küçük kareden küçük. Dar QRS aralığı.
Dar düzenli taşikardi.
Supraventriküler Taşikardi (Dar – Düzenli Taşikardi) (SVT)
Hastaya acil medikal kardiyoversiyon uygulandı. Hastaya 18 G yeşil branül ile antekübital bölgeden damar yolu açıldı. 6 mg adenozin İV puşe, arkasından 20 cc sf uygulandı. Sonrasında hızın kırıldığı görüldü. Adenosin kısa etkili ve kandan kısa sürede temizlenen yarı ömrü 1-6 dk olan ve algoritmada ilk ilaç olmasından dolayı seçildi.
Hasta medikal kardiyoverisiyon sonrası 1 saat acil serviste monitorize gözlemlendi. Şikayeti olmayan hasta poliklinik önerisiyle taburcu edildi.
Hastalarda semptomlar taşikardinin türüne, atak sıklığına, süresine ve altta yatan hastalığın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Hastalar basit bir çarpıntı hissi hafif baş dönmesi, göğsünde rahatsızlık hissinden bayılma, ciddi göğüs ağrısı ve nefes darlığı ve kalp yetmezliği semptomları gibi ciddi klinik durumlarla karşılaşabilir.
Supraventriküler taşikardi her yaş grubunda gözükebilmesine rağmen özellikle genç yetişkinlerde ve çocuklarda sık görülen ve his bandının üstündeki atriyoventriküler nodu da kapsayan elektropatolojik bir substrattan kaynaklanan ve kalp hızının 100 atım/dk üstünde seyretmesi ile karakterize, genelde hızın 140-240 atım/dakika olduğu, EKG de QRS’lerin dar olarak seyrettiği ve semptomatik taşikardilerdir. Sıklıkla sağlıklı genç yetişkinlerde gözlenmesine rağmen romatizmal, konjenital, aterosklerotik, hipertansif ve tirotoksik kalp hastalıklarında da oluşur. Bu ritim ani başlangıç ve sonlanıma sahip ve ataklar halinde gelen bir aritmi türü olduğundan hastaları endişelendirmekte, yaşam kalitesini bozmakta ve önemli sağlık problemlerine yol açmaktadır. Daha fazla bilgi için tıklayınız
- https://www.acilcalisanlari.com/dar-duzenli-tasikardi-svt-akil-karti.html
- https://www.acilcalisanlari.com/adenozin-uygulama-akil-karti.html
Supraventriküler Taşikardi (Dar – Düzenli Taşikardi) (SVT) Akıl Kartı