Adrenalin Pediatrik Arrest Hastalarda Kullanımı

0
3416

Bu İçerik Sadece Aboneler İçindir

Bu içeriğin kilidini açmak için lütfen abone olun.

Adrenalin (epinefrin), özellikle kardiyak arrest ve anafilaksi gibi resüsitasyon uygulamalarında şu anki kılavuzlar ışığında vazgeçemeyeceğimiz tek ilaç konumundadır. Sadece resüsitasyon uygulamaları sırasında değil, bir çok peri-arrest dönemdeki hastalarda adrenalin kullanımı oldukça önemlidir. Bu yazıda Adrenalinin Pediatrik arrest hastalarda kullanımı anlatılmıştır. Diğer alanlarda kullanımına buradan erişebilirsiniz.

Etki Başlangıcı: İlacın etkinliği enjeksiyondan sonra  2. ve 5. dk’da başlar ve 4 saat devam eder.
Etki süresi: 4 saat
Yarılanma Ömrü (t½): 2 dk
Metabolizma: Karaciğerde
Atılım: İdrar

blank

Bildiğiniz gibi Adrenalin kardiyak arrest yönetiminde ileri kardiyak yaşam desteği önerilerine göre çocuk hastalarda 0,01 mg/kg dozunda ve her 3-5 dk ara ile tekrarlanan dozlarda önermektedir.

Yetişkinlerde 1:1000’lik derişimdeki adrenalin kullanlırken kılavuzlarda çocuk gurubunda Adrenalinin 1:10000’lik  olarak bahsedilmektedir. Bu ampul formu Türkiye de  mevcut değildir.blank

Türkiye’de buluna adrenalin ampuller:

  • 1 mililitrede (mL) de 1 mg
  • 1 mililitrede (mL) de 0,5 mg
  • 1 mililitrede (mL) de 0,25 mg

Hazırlama

1. Yöntem : Bu sebeple  Türkiye de piyasada bulunan 1 mg 1:1000’lik derişimdeki adrenalini 9 cc SF ile sulandırdığımızda, istenen 1:10000 formatı elde etmiş oluruz. 10 kg çocuk için 1 cc (0.1mg) olarak 3-5 dakikada bir uygulanır.

2. Yöntem : Ama ambulans içinde ve 10 kilonun altındaki çocuklar için bu uygulama çok pratik değildir. Bu yüzden 1mgr adrenalini 100 cc SF ile sulandırdığımızda, pratik olarak 1 ml sinde 0.01 mgr Adrenalin bulunan ve istenen formatı elde etmiş oluruz. Acil çalışanları ekibi  bu sulandırma yöntemini hastane öncesi ve acil servislerde daha pratik bulmaktayız.

blank

Uygulama

  • 1. Yöntem :Çocuk kardiyak arrest hastaların resüsitasyonunda ise uygulama sırasında 9 cc Sf ile dilüe edilip 1:10.000 derişimde 0.01 mg/kg IV (max 1mg) IV uygulanmaktadır. Uygulamadan hemen sonrasında ilacın dolaşıma etkin girebilmesi için bolus 20ml sıvı (sf) verilmesi önerilir. Aslında bir nevi adrenalini damar içinde daha da seyreltiyoruz.
  • 2. Yöntem : 1mgr adrenalini 100 cc SF ile sulandırdığımızda, pratik olarak 1 ml sinde 0.01 mgr Adrenalin bulunan ve istenen formatı elde etmiş oluruz. Acil çalışanları ekibi  bu sulandırma yöntemini hastane öncesi ve acil servislerde daha pratik bulmaktayız.

3 kg lık bir bebek için  3 ml puşe yapılır arkasına 20 ml  boş sf puşelenir.

10 kg lık bir bebek için  10 ml puşe yapılır arkasına 20 ml  boş sf puşelenir.

blank

  • Adrenalin ETT Dozu: IV/IO yol açılamayan hastalarda entübasyon tüpünden 1mg/ml
    adrenalin sulandırılmadan 0.1 mg/kg olarak uygulanabilir.
  • İV,İO ve ETT yol ile verirken 1:10000’lik derişim -İM ve nebülizatör ile  1:1000’lik derişim kullanılabilir.

blank

Adrenalin İlaç Uygulama Akıl Kartı

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz