UMKE Nedir?
Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), her türlü afet durumunda yurt içi ve yurt dışında yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için gönüllü sağlık personelinden oluşan Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı kurumdur.
Özellikle 30 Ekim tarihinde İzmir’de gerçekleşen ve Türkiye’yi yasa boğan deprem ile beraber, Van depreminde, Soma faciasında , Elazığ depremi gibi pek çok Türkiye’yi yasa boğan felaketlerde görev aldı ve böylece Türkiye genelinde tanınır oldu.
UMKE’ ye Kimler Katılabilir?
Sağlık bakanlığına bağlı devlet hastanesi veya 112 acil sağlık hizmetlerinde çalışan ve kendi görev tanımları kapsamındaki asli işlerini yapan gönüllü sağlık personeli arasından seçilir. Bu personel belirlenen eğitim ve faaliyet programına göre yıl içerisinde çeşitli zamanlarda eğitimlere ve tatbikatlara katılır, gerektiğinde olağandışı olaylara müdahale eder. Asli işlerinin yanında UMKE faaliyetlerini yürüten personel, bu faaliyetlerini bakanlık veya valilik görevlendirmesi ile yapar.
UMKE’ ye Nasıl Katılabilirim?
UMKE’ye katılmak isteyen personel, dilekçe ile kendi sağlık müdürlüğe başvuru yapar. Her personel için UMKE Personeli kayıt formu doldurulur. UMKE personeli olarak kabul edildikten sonra UMKE temel eğitimi alır. Bu eğitim sonrasında yazılı ve uygulama sınavına katılır ve başarılı olursa UMKE’ye katılım tamamlanmış olur. UMKE personeli olarak sonrasında verilen tüm görev ve faaliyetlere katılmak zorundadır.
UMKE Ne İşe Yarar?
Doğal felaketler ile beraber olası tüm acil durumlarda sağlık desteği vermek amaçlı hizmet yürütür.
- Almış oldukları özel eğitim ile beraber nitelikli donanım üzerinden, acil durumlarda yaralılara karşı etkin bir sağlık hizmeti sunma görevi üstlenirler.
- Özellikle doğal felaketlerde anlık müdahale ile beraber hayat kurtarıcı bir etkiye sahiptirler.
- Sadece yurtiçi değil aynı zamanda yurt dışında da görev üstlenirler.
- Kurtarılan kazazedelerin stabilizasyonunu sağlayarak en yakın sağlık kuruluşuma sevki için hazırlık yaparlar ve ambulanslara naklederler.
- Ayrıca normal şartlarda sağlık ekiplerinin ulaşamadığı bölgelere intikal edip tıbbi destek sağlarlar.
- Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yaparlar, triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yaparlar ve il afet birimi ve diğer kurumlarla gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağlarlar.
- Faaliyetleri kapsamında ilgili kurumlarla; AFAD, 112, AKUT diğer sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparlar.
2020 İzmir Depremi