Diş Enfeksiyonları Reçetesi

0
2773

Bu İçerik Sadece Aboneler İçindir

Bu içeriğin kilidini açmak için lütfen abone olun.

Odontojenik (Diş) enfeksiyonları, diş veya dişleri destekleyen yapılardan köken alan, etkisi alveolar kemikten santral sinir sistemi organları ve solunum sistemi organlarına kadar yayılım gösterebilen enfeksiyonlardır. Odontojenik enfeksiyonların sebebi sıklıkla çürük, travma, derin restoratif tedaviler, başarısız kök kanal tedavileri, perikoronitis ve periodontal hastalıklardır. Bu enfeksiyonların ortaya çıkması ve yayılması; intraoral ve ekstraoral faktörler, sistemik hastalıklar, hastanın tedaviye ulaşım imkânı ve sosyoekonomik seviye gibi birçok değişkene bağlıdır. Enfeksiyon düşünülmeyen izole diş ağrısı olan hastalara  nonsteroid antienflamatuar ilaçlar ve ağız içi antiseptikler yazılabilir.

blank

blank

  • Streptococcus mutans
  • Gram-negatif organizmalar
  • Fakültatif anaeroblar

blank

  • Diş çürükleri
  • Diş ağrısı
  • Gingivitis
  • Periodontitis
  • Periapikal apse

blank

Tedavi yönetiminde öncelik enfeksiyonun lokal bir enfeksiyon mu yoksa nadir görülen fasiyal boşlukların ciddi bir enfeksiyonu mu olduğuna bağlıdır. Enfeksiyon kaynağının ortadan kaldırılması dental enfeksiyonların tedavisinde en önemli adımdır.

Diş çürüğü yönetiminde tedavi diş çürüğünün boyutuna bağlıdır ve restoratif bir materyalin yerleştirilmesinden endodontik tedaviye ve diş çekimine kadar değişebilir.

Periapikal apse endodontik tedavi ile tedavi edilebilir ve mukoza yüzeyine göç etmişlerse insizyon ve drenaj da yapılabilir. Sistemik semptomlar, selülit veya bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda komplike olan periapikal apse, drenaja ek olarak antibiyotik almalıdır.

Gingivitis, profesyonel plak temizliği ile tedavi edilebilen geri dönüşümlü bir durumdur. Periodontitis diş taşı temizliği ile tedavi edilebilir ve rutin olmamakla birlikte belirli durumlarda antibiyotik gerektirebilir.

Diş enfeksiyonları için antibiyotik tedavisi, sistemik semptomlar, fasiyal boşluk enfeksiyonları ve kemik korteksine ve çevresindeki yumuşak dokuya yayılan enfeksiyonlar için gereklidir. Gram-negatif organizmalar, fakültatif anaeroblar ve katı anaeroblar dental enfeksiyonlarda yaygın olarak bulunan organizmalardır ve anaeroblar aerobik bakterilerden üç kat daha fazladır. Penisilin geleneksel olarak tercih edilen ilaçlardır. Amoksisilin, diş enfeksiyonları için reçete edilen en yaygın ilaçtır. Aynı zamanda Amerikan Kalp Derneği tarafından dental prosedürlerle ilişkili endokardite karşı profilaksi için önerilen ilaçtır. Metronidazol tek başına önerilmez ancak penisilin aeroblara karşı aktif olmadığı ve anaerobik koklara karşı orta derecede aktif olduğu için penisilinle birlikte kullanılabilir. Makrolidlere karşı yüksek direnç vardır ve ilk basamak ajan olarak kullanılmamalıdırlar. Penisilin alerjisi durumunda klindamisin ve makrolidler de dikkate alınmalıdır.

blank

blank

I- Augmentin 1gr® (amoksisilin) BID 1gr Tablet DIB s:2×1

  • Hafif orta şiddetli vakalarda günde 2 defa, sabah akşam şeklinde uygulanmalıdır.
  • Şiddetli vakalarda 3 defa uygulanmalıdır.

II-Dolorex® (diklofenak) 50 mg Tablet DIB s:1×1 

  • Hafif orta şiddetli vakalarda günde 2 defa, sabah akşam oral uygulanmalıdır.
  • Şiddetli vakalarda 3 defa uygulanabilir.

blank

III-Tanflex® (Benzidamin HCL)Gargara DIB s:4×2 

  • Hafif orta şiddetli vakalarda günde 3 defa ağız içine  uygulanmalıdır.
  • Şiddetli vakalarda 4 defa ağız içine uygulanmalıdır.

Eğer hastada apse düşünülüyür ise öncelikse drenaj sağlanır ama sağlanamıyorsa anaerop etkinliği yüksek metronidazal grubu ilaç başlanır.

blank

II-Biteral® (Ornidazol) 500 mg Tablet s:2×1

  • Günde 2 defa, sabah akşam uygulanmalıdır.

blank

  • Hasta diş hekimine yönlendirilmelidir.

blank

K02 Diş çürükleri
K02.0 Mine çürüğü
K02.1 Dentin çürüğü
K02.2 Sement çürüğü
K02.3 Durmuş dental çürükler
K02.4 Odontoklazi
K02.8 Diş çürükleri, diğer
K02.9 Diş çürüğü, tanımlanmamış
K03 Diş sert dokusunun diğer hastalıkları
K03.0 Dişin atrizyonu
K03.1 Diş abrazyonu
K03.2 Diş erozyonu
J02.9 Akut farenjit, tanımlanmamış (Antibiyotiklerin ödenmesi için)

blank

Diş Enfeksiyonları (Diş Ağrısı)

 

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz