Antipsikotik İlaçlar (Nöroleptikler)

0
4395

Antipsikotik ya da nöroleptik ilaçlar başta şizofreni olmak akut ajitasyon, bipolar mani ve akut ve kronik psikozların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Sınıfın ilk temsilcisi klorpromazinin 1950 yılında bulunuşu psikiyatride önemli bir kilometre taşı olup, önemli sayıda kronik psikiyatri hastasının tedavisinde hastane dışında veya evde bakımlarını olanaklı hale getirmiştir.

blank

Antipsikotiklerin temel etki mekanizması dopamin reseptör antagonizmasıdır. Bu yolla pozitif semptomları azaltırlar. Yine bu yolla istenmeyen ekstrapiramidal semptomlara yol açabilirler. Bunun yanında özellikle yeni nesil antipsikotiklerin etkisi genellikle serotonerjik 5-HT2a reseptörüne inhibisyon şeklindedir. Bundan dolayı ekstrapiramidal semptomlar daha az görülür. Özellikle klasik antipsikotiklerde geri döndürülebilir ekstrapiramidal semptomlar görülebilir. Bunun yanında tardif diskinezi, postüral hipotansiyonla ağız kuruluğu gibi otonom sinir sistemi semptomları, hiperprolaktinemi ve amenore gibi endokrin etkiler, sedasyon yapabilir. Nöroleptik Malign Sendrom, antipsikotik ilaçlara karşı dozdan bağımsız bir reaksiyon olarak kendini gösterebilir. Sendrom klinik olarak hipertermi, kaslarda rijidite, bilinç bozukluğu gibi semptomlara sebep olur. Tedavisinde dantrolen kullanılır.

blank

Başlıca kullanım alanları; Antipsikotikler şizofreni ve bipolar bozukluklar başta olmak üzere psikotik belirtilerin görüldüğü deliryum, psikotik depresyon gibi diğer durumlarda da tercih edilirler.

Şizofreni ve Şizoaffektif bozukluklar: Birinci ve ikinci kuşak antipsikotikler (klozapin hariç), akut psikoz epizodunun tedavisi ve şizofreni ve şizoafektif bozuklukların idame tedavisi için endikedir. Birinci nesil antipsikotikler, diğerleri arasında halüsinasyonlar, sanrılar gibi şizofreninin pozitif semptomlarını tedavi etmek için daha iyidir. Ayrıca psikozun tekrarlama riskini de azaltırlar. İkinci nesil antipsikotikler şizofreninin hem pozitif semptomlarını hem de negatif semptomlarını, örneğin geri çekilme, kararsızlık ve diğerleri arasında tedavi eder ve nüks oranlarını azalttığı bilinmektedir.

Akut Mani: Birinci kuşak antipsikotikler, psikotik belirtilerle seyreden akut maninin tedavisinde etkilidir. Klozapin dışındaki tüm ikinci kuşak antipsikotikler de akut mani semptomlarının tedavisi için kullanılabilir. Antipsikotikler başlangıçta lityum, valproik asit veya karbamazepin gibi duygu durum dengeleyicilerle birlikte kullanılır ve daha sonra semptomlar stabilize edildikten sonra kademeli olarak azaltılıp kesilebilir.
Psikotik Özellikli Majör Depresif Bozukluk: Birinci veya ikinci kuşak antipsikotikler, bir antidepresanla birlikte, psikotik özellikli depresyon için tercih edilen tedavi yöntemidir. Kombinasyon tedavisi olarak olanzapin ve fluoksetin, tedaviye dirençli depresyon için FDA onayına sahiptir.
Sanrısal Bozukluk: Birinci kuşak antipsikotikler, kişilik bozukluklarıyla ilişkili sanrılı bozukluk ve paranoya tedavisinde endikedir.
Şiddetli Ajitasyon: Şiddetli ajite, sinirli, düşmanca ve hiperaktif hastalar, davranış bozukluğunun etiyolojisine bakılmaksızın kısa süreli birinci kuşak antipsikotiklerle tedavi edilebilir. Akut ajitasyonu tedavi etmek için ikinci kuşak antipsikotikler de kullanılabilir. Tekrarlayan dozlarda antipsikotik verilmesi tercih edilmemekle birlikte, davranış bozuklukları sergileyen ileri derecede otizmli çocuklarda da kullanılabilir. Risperidon ve olanzapin, çocuklarda saldırganlığı kontrol etmede yararlıdır.
Tourette Bozukluğu: Haloperidol ve pimozid bu sendrom için en sık kullanılan antipsikotiklerdir. Tourette bozukluğu, ikinci nesil antipsikotikler için etiket dışı bir endikasyondur.
Borderline Kişilik Bozukluğu: Bu tip kişilik bozukluğu, psikoz ve paranoya belirtileri gösterebilir. Bu semptomların tedavisinde hem birinci hem de ikinci kuşak antipsikotikler kullanılmaktadır.
Demans ve Deliryum: Deliryum ve demansta ajitasyon tedavisi için haloperidol gibi düşük dozda yüksek etkili birinci kuşak antipsikotikler önerilir. Antimuskarinik etkiler bu popülasyonda önemli yan etkilere neden olabileceğinden, yaşlı hastalarda dikkatli kullanılması esastır. İkinci kuşak antipsikotikler, demansta davranış bozukluklarının tedavisinde de kullanılabilir. İkinci kuşak antipsikotiklerin etiket dışı kullanımı, edinilmiş immün yetmezlik sendromuyla ilişkili demanstır.
Maddeye Bağlı Psikotik Bozukluk: Madde kullanımına sekonder gelişen ağır psikoz durumlarında, ajitasyon semptomlarını kontrol altına almak için antipsikotikler kullanılabilir. Alkol yoksunluğu ve fensiklidin intoksikasyonunda birinci kuşak antipsikotikler kullanılırken dikkatli olunmalıdır.
Çocukluk Çağı Şizofreni: Son çalışmalar, klozapinin erken başlangıçlı şizofreninin tedavisinde yararını göstermiştir.

Diğer Endikasyonlar

Huntington hastalığı, Parkinson hastalığı, Lesch-Nyhan sendromu, yaygın gelişimsel bozukluk, birincil tercih edilen ilaç olmasa da antipsikotiklerin bir seçenek olduğu diğer bazı durumlardır.

blank

Tipik (Klasik) Antipsikotikler

Birinci kuşak antipsikotikler, beyindeki D2 dopamin reseptörlerini bloke ederler (DRA) ve tipik antipsikotikler olarak bilinirler. Ayrıca noradrenerjik, kolinerjik ve histaminerjik bloke edici etkiye sahiptirler.

  • Chlorpromazine (Largactil®)
  • Flupenthixol (Fluanxol®)
  • Fluphenazine (Modecate®)
  • Haloperidol (Norodol®,Serenace®, Haldol®)
  • Trifluoperazine (Stelazine®)
  • Zuclopenthixol (Clopixol®)

Yürüme ve hareketlerde yavaşlama, konuşma güçlüğü, uyku hali, ağız kuruluğu, bulanık görme, istemsiz kasılma gibi yan etkiler yapabilir. Bu yan etkileri azaltmak için biperiden (Akineton®) tedaviye eklenebilir.

Atipik Antipsikotikler

İkinci nesil antipsikotikler, D2 dopamin reseptörlerinin yanı sıra serotonin reseptörü (5-HT2A) bloke ederek çalışırlar. Klasik antipsikotiklerin yaptığı pek çok yan etkiyi yapmayan dopamini seçici olarak beynin bazı bölgelerinde etkileyen ve seratonin üzerinden de dolaylı etkileri olan bu ilaçlar son 15 yıl içinde şizofreni ve bipolar bozukluk tedavisinde daha yoğun olarak kullanılmaya başlamıştır.

  • Amisulpride (Solian®)
  • Aripiprazole (Abilify®)
  • Clozapine (Clopine®, Clozaril®,Closyn®)
  • Olanzapine (Zyprexa®)
  • Paliperidone (Invega®)
  • Quetiapine (Seroquel®)
  • Risperidone (Risperdal®)
  • Ziprasidone (Zeldox®)

Antipsikotik ilaçların kullanım alanları ve dozlarına buradan ulaşabilirsiniz.

blank

Birinci kuşak antipsikotikler, önemli ekstrapiramidal yan etkilerle ilişkilidir.

Antikolinerjik yan etkiler:

  • Ağız kuruluğu
  • Kabızlık
  • İdrar retansiyonu

Antihistaminik yan etkiler: 

Klorpromazin en sedatif iken, flufenazin, haloperidol ve pimozid daha az sedatiftir.

  • Sedasyon (H1) histaminin etkisi sedasyona neden olur. . Birinci kuşak antipsikotikler de nöbet eşiğini düşürebilir ve klorpromazin ve tioridazin diğerlerinden daha epileptojeniktir.

Nöbet eşiğini düşürürler

Klorpromazin ve tioridazin diğerlerinden daha epileptojeniktir.

Anormal Kalp Ritmi

Haloperidol intravenöz olarak  kullanılırsa anormal kalp ritmine, ventriküler aritmiye, torsades de pointes’e ve hatta ani ölüme neden olabilir. Diğer tipik antipsikotiklerle QTc aralığının uzamasına, uzamış atriyal ve ventriküler kasılmaya, ve diğer kardiyak iletim anormallikleri sebep olurlar. Thioridazine, ani kardiyak ölüm riskine sahiptir.

Hipotansiyon

Klorpromazin veya tioridazin gibi tipik etkile antipsikotikler genellikle ortostatik hipotansiyona neden olur. Alfa-adrenerjik bloğun neden olduğu bu yan etki genellikle tedaviye başlarken ortaya çıkar ve sonrasında sıklıkla bir tolerans geliştirir. Hipotansiyonu epinefrin ile tedavi etmekten kaçınmak önemlidir.

Hematolojik

Nadir görülen yan etkiler

  • Lökopeni
  • Trombositopeni
  • Kan diskrazisi nadir görülen yan etkileridir.

Seksüel Etkiler

  • Erkeklerde galaktore
  • Meme büyümesi
  • Amenore
  • İktidarsızlık ve kadınlarda anorgazmi i
  • Prolaktin yüksekliği

Dermatit

Klorpromazin ile alerjik dermatit ve ışığa duyarlılık oluşabilir. Klorpromazin ayrıca mavi-gri deri rengi değişikliği ve lens ve korneanın iyi huylu pigmentasyonu ile ilişkilidir. Tioridazin, ilacı bıraktıktan sonra bile devam edebilen retinal pigmentasyona neden olabilir.

Nöroleptik malign sendrom (NMS)

Tipik antipsikotiklerin tedavi sırasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Nadir görülür fakat ölümcül bir yan etkidir. Klinik olarak yüksek ateş, musküler rijidite, bilinç değişiklikleri, otonomik disfonksiyon, serum kreatin fosfokinaz düzeyinde yükselme ve lökositoz ile karakterizedir. Antipsikotik tedavinin herhangi bir döneminde görülebilmekle birlikte genellikle ilaca başlandıktan ya da ilaç dozu arttırıldıktan sonraki ilk 24–72 saatlik
süre içerisinde gelişebilmektedir. Antipsikotik hemen kesilmelidir ve günde 10 mg’a kadar her 6 saatte bir 0.8 ila 2.5 mg/kg dantrolen tercih edilen ilaçtır. Yeterli hidrasyon, soğutma ve vital bulguların ve serum elektrolitlerinin yakından izlenmesi gerekir. Birinci kuşak antipsikotiklerde nöroleptik malign sendrom riski daha yüksek olmakla birlikte, ikinci kuşak antipsikotikler de bu yan etkiye neden olmaktadır. Görülme sıklığı %0.02–3’ler civarındadır. Her yaş ve cinsiyet

Diğer Yan Etkiler

  • İkinci kuşak antipsikotikler, birinci kuşak antipsikotiklere kıyasla daha düşük ekstrapiramidal yan etki riskine sahiptir. Ama kilo alımı ve metabolik sendrom gelişimi ile ilişkilidir. Bu yüzden diyabeti olan tüm hastalarda dislipidemi, kilo ve boy, bel çevresi, kan basıncı, açlık plazma glukozu ve açlık lipid profili ile ilgili kişisel ve aile öyküsünün izlenmesini önerilir.
  • Risperidon baş dönmesi, anksiyete, sedasyon ve ekstrapiramidal yan etkiler ile ilişkilidir.
  • Paliperidon, sıcak veya soğuk sıcaklıklara karşı sıcaklık hassasiyetine ve QTc uzamasına neden olabilir.
  • Olanzapin en sık kilo alımı, iştah artışı ve uyuklama ile ilişkilendirilmiştir.
  • Ketiapin, ekstrapiramidal yan etkilere neden olma olasılığı en düşük olandır. Ketiapinin en yaygın yan etkileri somnolans, ortostatik hipotansiyon ve baş dönmesidir.
  • Ziprasidonun kilo alımı neredeyse hiç yoktur ancak QTc’nin uzamasına neden olabilir. Aripiprazol, ajitasyon, baş ağrısı ve akatizi benzeri huzursuzluğun en yaygın yan etkisidir.
  • Asenapin, serum prolaktin konsantrasyonlarında artışa, kilo alımına ve QTc’nin uzamasına neden olabilir.
  • Klozapin hipersalivasyon, taşikardi, hipotansiyon ve antikolinerjik yan etkilere neden olabilir. Klozapin klinik olarak önemli agranülositoza, lökopeniye neden olabilir ve bu nedenle beyaz kan hücrelerinin ve mutlak nötrofil sayısının izlenmesini gerektirir. FDA yönergelerinde mutlak nötrofil sayısının ilk altı ay boyunca haftalık olarak izlenmesini ve normalse bundan sonra iki haftada bir izlenebileceğini belirtmektedir. Benign etnik nötropenisi olanlarda mutlak nötrofil sayısı 1000 hücre/milimetreküpün altına veya 500 hücre/milimetreküpün altına düşerse klozapin tedavisi kesilmelidir. Klozapin ayrıca kardiyomiyopati ve miyokardit gibi nadir görülen yan etkilere de neden olabilir.

blank

  • İlaca karşı alerji öyküsü
  • Barbitüratlar, benzodiazepinler, opioidler gibi merkezi sinir sistemi (SSS) depresanlarının kullanımı
  • Skopolamin gibi antikolinerjik ilaçlar veya fensiklidin kullanımı ile
  • Şiddetli kardiyak anormallikler
  • Nöbet bozukluğu öyküsü
  • Dar açılı glokom veya prostat hipertrofisi
  • Diskinezi veya devam eden geç diskinezi

blank

  • FDA tarafından demanslı yaşlı hastalarda ikinci nesil antipsikotiklerin inme insidansını arttırdığı bildirilmiştir.
  • QTc aralığını uzatan diğer ilaçlarla birlikte ikinci kuşak antipsikotiklerin kullanımından kaçınılmalıdır.

blank

Antipsikotiklerden hamilelik sırasında, özellikle ilk trimesterde kaçınılmalı ve ancak yararları tedavinin risklerinden fazlaysa kullanılmalıdır. Antipsikotikler anne sütüne geçer ve emzirmekten kaçınılması önerilir.

blank

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519503/#:~:text=Go%20to%3A-,Mechanism%20of%20Action,cholinergic%2C%20and%20histaminergic%20blocking%20action.
  • https://www.berkayvahapoglu.com.tr/post/antipsikotik-ilaclar
  • https://www.turkpsikiyatri.com/Data/UnpublishedArticles/antipsikotikIlaclarin.pdf

blank

Ajitasyon Acil Yaklaşım

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz