50 yaşında erkek hasta bahçede gül budarken arı sokması sonrası acil servise başvurmuş. Acil servis başvurusundan yaklaşık yarım saat önce olan arı sokması sonrasında vücutta yaygın kızarıklık ve iğne etrafında ağrı ve kaşıntı şikayeti mevcut.
- VS:36,8°C
- Nabız: 105/dk
- SS:16/dk
- TA: 130/80 mmHg
Uvula ödemi yok, solunum sesi doğal, ral ve ronküs yok, kalp sesleri doğal ek ses yok. Diğer sistem muayeneleri doğal.
Hastanda anaflaksi bulguları mevcut olmadığı için antihistaminik tedavi ile müşade altındı. Hastanın takibi sırasında göğüs ağrısı başlaması üzerine EKG çekildi.
Hastanın göğüs ağrısı sırasında çekilen EKG
Kounis Sendromu
Kounis Sendromu 1990’lı yıllarda allerjik reaksiyon ile ilişkili akut koroner sendrom olarak tanımlanmıştır. İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye gibi Akdeniz havzasında yer alan ülkelerde olgu bildiriminin daha fazla olduğu ve daha çok 40-70 yaş arası bireylerin etkilendiği fark edilmiştir.
En sık antibiyotikler (%27) ve böcek ısırmaları (%23) sonrası oluşan allerjik reaksiyonlarla birlikte karşımıza gelmektedir. Mekanizmasında koroner arterlerde yer alan mast hücrelerinden histamin ve sitokin salınımına bağlı vazokonstrüksiyon sorumlu tutulmuştur.
Patolojik olarak 3 tipi vardır:
- Tip 1: Koroner arterlerde herhangi bir hastalığı olmayıp vazospazm ile ilişkili
- Tip 2: Daha önceden koroner arterde aterom plağı bulunan hastaların vazospazma bağlı rüptüre olması ya da erezyonu
- Tip 3: Koroner arterde stendi olan hastaların stent trombozu
Tedavi planlaması kardiyoloji uzmanı tarafından yapılmalıdır. Anjio ile damarların kontrol edilmesi ve allerjik tedavi planlaması koroner yoğun bakım şartlarında yapılmalıdır.
- http://www.turkishimmunology.org/pdf/6_2_84_86.pdf
- https://www.uptodate.com/contents/vasospastic-angina?search=kounis%20sendromu&source=search_result&selectedTitle=1~3&usage_type=default&display_rank=1#H190313768
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4462222/