Atrial Fibrilasyon İnme Risk Değerlendirmesi (CHA2DS2-VASC) Skoru Akıl Kartı

2
14386

Atriyal fibrilasyon (AF), klinikte en sık rastlanan ritim bozukluğudur. Atriyum kasılmalarının kaybolması, sol atriyumda kan akışının yavaşlaması ve/veya pıhtılaşma eğiliminin artması trombüs oluşumuna yol açmaktadır. AF’de en önemli morbidite nedeni olan inme, bu trombüslerin embolize olması sonucu gelişmektedir.

AF, genel popülasyonun %1-2’sini etkilemektedir. Prevalansı yaşla birlikte artmakta ve genel olarak inme riskini beş kat artırmaktadır. AF tedavisinin temel amacı inmenin önlenmesi, hız kontrolü ve sinüs ritminin sağlanmasıdır.

Tedavide en önemli noktalardan biri, inme riskinin belirlenmesi ve orta ile yüksek riskli hastalara pıhtı önleyici tedaviye başlanmasıdır. İnme riskinin belirlenmesinde çeşitli sınıflamalar olmakla birlikte, en yaygın kullanılanı CHADS2 skorlama sistemidir. Bu skorlama sisteminde, sadece inme veya geçici iskemik atak (GİA) öyküsü 2 puan olarak değerlendirilirken, kalp yetmezliği, hipertansiyon ve diyabet 1 puan olarak hesaplanmıştır. Daha sonra bu sistem geliştirilerek CHA2DS2-VASc risk hesaplama tablosu oluşturulmuştur. Bu skorlama sisteminde CHADS2’den farklı olarak, yaş ≥75’e 2 puan, yaşın 65-74 arası olması, damar hastalığı (koroner, periferik arter hastalığı veya komplike aterom plağı), ve kadın cinsiyetine 1 puan verilmiştir. Bu skorlamada en yüksek puan 9 olup, yıllık %15,2 inme riskine işaret etmektedir.

blank

  Risk Puan Öneri
C Congestive heart failure 1 Kalp Yetmezliği
H Hypertension 1 Hipertansiyon
A Age 75 years or older 2 75 ve Üstü Yaş
D Diabetes mellitus 1 Diyabet
S Stroke 2 Geçirilmiş İnme veya TİA
V Vascular disease 1 Vasküler Hastalık
A Age 65 − 74 years 1 65 -74 Arası Yaş
Sc Sex category (female) 
1 Cinsiyet Bayan

Toplam Puan
9

blank



blank

Atrial Fibrilasyon Kılavuzu ESC 2024 Bölüm 6

2 YORUMLAR

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz