E-Reçete Sistemi (Elektronik Reçete) Reçetem

1
1643

E-Reçete Sistemi (Elektronik Reçete) yıllardır kullandığımız kağıt reçetelerin yerine geçmesi amacı ile 2012 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan bir sistemdir. 2012 yılından bu yana birçok sağlık işletmesi kendi kullandıkları HBYS sistemi üzerinden E-Reçete sistemini kullanmakta ve matbu kağıtlara reçete düzenlemek yerine reçetelerini elektronik ortamda oluşturmaktadır. Elektronik ortamda oluşturulan bu reçeteler eczaneler tarafından yine elektronik ortamda erişilerek kağıt reçete ihtiyacı duymaksızın işlemler yapılabilmektedir.

blank

2020 yılında ise Sağlık Bakanlığı E-Reçete sisteminin adını “Reçetem Sistemi” olarak değiştirmiş ve 14/02/2020 tarihinden itibaren tüm sağlık tesislerinin reçete işlemleri için Reçetem Uygulamasını kullanmaları talimatlandırılmış, tüm sağlık tesisleri ve reçete yazan hekimler tarafından kullanılması zorunlu hale gelmiştir. (Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun 07/02/2020 tarihli ve E.34867 Yazılı Kararı)

Peki Reçetem Sistemi Nasıl Kullanılır?

Reçetem uygulamasını kullanabilmek için ilk olarak e-imza (elektronik imza) sahibi olmanız gerekmektedir.  Elektronik imza cihazı bilgisayarımıza takılan ve içerisinde sim kart bulunan flash bellek büyüklüğünde bir cihazdır.  Bu cihazı Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun yayınladığı listede görünen firmalardan herhangi birinden temin edebilirsiniz.

E-imza başvurunuzu yaptınız ve sertifikanız onaylandı, bu süreçten sonra e-imzanızı oluşturabilmeniz için bilgisayarınızın işletim sistemine uygun seçeceğiniz bir yardımcı uygulama kurmanız gerekmektedir.  Bu konuda  sizlere hastane bilgi işlem yetkilileri size destek olacaktır.

Elektronik Reçete düzenlemek için 2 farklı alternatif mevcut. Eğer kurumunuzda kullandığınız yazılım (HBYS, DHBS, AHBS) Reçetem sistemine otomatik bağlanıyor ise, bu yazılım üzerinden işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer yazılımınız bu hizmeti sunmuyor veya bir yazılım kullanmıyorsanız Sağlık Bakanlığı’nın sağlamış olduğu Reçetem Arayüzü üzerinden de reçetelerinizi düzenleyebilirsiniz.  Her iki sistemde de reçete düzenleyebilmek için Elektronik İmzaya ihtiyacınız olacağını hatırlatalım.

E-reçete sürecine başlamak biraz zahmetli gözükse de, uygulamaya geçildikten sonra sağlayacağı faydalar göz ardı edilemez.

T.C. Sağlık Bakanlığı Renkli Reçete Uygulaması Hekim Kullanım Kılavuzu buradan indirebilirsiniz.

Herkese sağlıklı günler dileriz

1 Yorum

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz