Eksitus Kararı Genelge 12 Ocak 2016

0
64

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sayı: 39942531/
Konu: Eksitus Kararı

VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)

112 Acil sağlık hizmetleri, ülke genelinde gelen acil çağrıların yapıldığı yere en yakın istasyondan ambulans ve ekip görevlendirerek, en kısa sürede olay yerinde müdahale etmek ve gerekiyorsa hastayı uygun tedavi göreceği bir hastaneye nakletmek suretiyle hizmet vermektedir.

İl ambulans servisi komuta merkezi tarafından sevk edilen ambulans ekiplerimiz, acil hastalık ve yaralanma nedeniyle arrest (ani kalp durması) gelişen durumlarda olay yerinde müdahale etmekte ve kardiyo-pulmoner resüsitasyon işlemi başlatılarak en yakın ve en uygun hastaneye naklini gerçekleştirmektedirler.

1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’un 13. maddesinde, “Bir şahsın ahvali bedeniye ve akliyesi hakkında rapor tanzimine münhasıran bu kanunla icrayı sanata salahiyeti olan tabipler mezundur. Türkiye’de icrayı sanat salahiyetini haiz olmayan tabiplerin raporları muteber olamaz.” hükmü yer almaktadır. Buna göre, daha önce ölümü gerçekleşmiş ve yetkili hekimlerce ölüm raporu düzenlenmiş durumlar haricinde olay yerinde arrest gelişen vakalara yönlendirilen ambulans ekipleri; hekimli dahi olsalar, olay yerinde başlatılan yeniden canlandırma uygulamasına vakit kaybedilmeden hastayı ambulansa alarak hastaneye nakil esnasında devam edecekler ve eksitus (ölüm) kararı vererek olay yerinde bırakmayacaklardır. Bu vakalar, hastane acil servislerine getirildikten sonra hastane hekimlerince değerlendirilerek resüsitasyon işlemini sonlandırma ve ölüm kararı verilecektir.

Bu uygulamanın müdürlüğünüz bünyesinde görev yapan acil sağlık hizmetleri personeline ve tüm hastanelere duyurulması ve konu ile ilgili iş ve işlemlerin bu doğrultuda hassasiyetle yürütülmesi hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

Tarkan ALPAY
Bakan a.
Müsteşar Yardımcısı

DAĞITIM:
Gereği:
81 İl Valiliği
İl Sağlık Müdürlüğü

Bilgi:
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu

Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Tel: (0312) 585 14 25
Fax: (0312) 385 13 51
e-posta: 112@saglik.gov.tr
Elektronik Ağ: www.saglik.gov.tr.

blank

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz