Bu yıl 12.’si düzenlenen Ulusal Kan merkezleri ve Transfüzyon Tıbbı Kongresi 10 – 14 Mart 2019 tarihleri arasında düzenlendi. Yayınlanan kurs kitapçığı üzerinden hazırladığımız bu yazı dizimizde kısaca sizlere acil serviste sık kullandığımız kan ürünleri; Eritrosit Süspansiyonu (ES), Trombosit Süspansiyonu ve Taze Donmuş Plazma (TDP) bahsedeceğiz.
Daha fazlasını isteyenler için transfüzyon kongresi kurs kitapçığı linkini tıklayın.
Eritrosit Süspansiyonu
- Eritrosit süspansiyonu, kabaca plazmasının 3/4’ü veya tümü alınmış kandır. Antikoagülan ve koruyucu sıvı içine alınan tam kandan hazırlanır ve orjinalindeki eritrositlerin tümünü içerir.
- Doğru bir şekilde hazırlanan bir ünite eritrosit süspansiyonu yaklaşık 200 ml eritrosit içerir.Koruyucu maddelerle yaklaşık 300 ml hacimdedir. Hematokriti %65-75 civarındadır.
- Eritrosit içeren tüm kan ürünleri “Kan Saklama Dolapları”nda, +2 °C ile +6 °C aralığında saklanmalıdır. Titreşim ve ısı dengesizliği bekleyen eritrositlerde hemolize neden olduğundan, kan saklama dolabı dışındaki dolaplar eritrosit saklamaya uygun değildir.
- Eritrosit içeren kan ürünlernin saklama süreleri kullanılan antikoagülan/koruyucu sıvıya göre farklılık göstermektedir:
- ACD(Asit-Sitrat-Dekstroz)ve CPD(Sitrat Fosfat-Dektroz) ile 21 gün,
- CPDA-1( CPD-Adenin) ile 35 gün,
- SAG-M(Saline-sodyum klorür, Adenine, Glukoz, Mannitol) ilavesi ile 42 gün saklanabilir.
- Eritrosit süspansiyonu verilirken doz ve infüzyon hızı klinik duruma göre değişir. 1 ünite en fazla 4 saat olmak üzere 2-3 saat içinde verilmelidir.
- Normal erişkinde 1 ünite eritrosit süspansiyonu transfüzyonu, genellikle hemoglobini 1-1,5g/dl, Htc’i %3-5 artırır.
Kaynaklar
- http://www.thd.org.tr/thdData/userfiles/file/kan_urunleri.pdf