Bu İçerik Sadece Aboneler İçindir
Folikülit, genellikle saç folikülünün enfeksiyonunu içeren yaygın bir cilt durumudur. En sık etken Staphylococcus aureus gözlense de son yıllarda Metisilline dirençli S. Aureus (MRSA) giderek artmaktadır.
- Staf aureus
- Streptokokus pyogenes
- Hastalık kıl folikülü bulunan yerlerde gözlenir. Tipik yerleşim yerleri saçlı deri (çocuk), sakal bölgesi (erkek), bacaklar (kadın), yüz, boyun, aksilla ve kalçalardır. Kıl folikülü bulundurmayan avuç içi ve ayak tabanında folikülit görülmez.
- Eritem
- Püstül
Birkaç püstül içeren basit staf folikülit vakalarının çoğu birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Daha yaygın olan vakalarda topikal antibiyotikler kullanılır. Birinci basamak ajanlar tipik olarak topikal mupirosin (Bactroban®) ve klindamisin (Benzoxin®) krem içerir. Bunların etkisiz olduğu vakalarda veya hasta fronküloz ve karbonküloz gibi daha derin folikülit veya derinin daha yaygın tutulumu ile ortaya çıkarsa, sefaleksin (Sef®) ve dikloksasilin gibi oral antibiyotikler başlanabilir.
Gram negatif folikülit düşünülen basit vakalarda Staf folikülitinde olduğu gibi iyi cilt hijyeni ile 7 ila 10 gün sonra kendiliğinden düzelir. Daha şiddetli vakalarda ise birinci basamak ajanlar olan ampisilin, trimetoprim-sülfametoksazol ve siprofloksasin başlanır.
Pityrosporum Folikülitinde ise oral antifungal ajanlarla sistemik tedavi başlanır. Topikal antifungaller bir seçenek olsa da, sistemik tedavinin topikal tedavilere göre Malassezia mantarını folikül içinde daha derinden ortadan kaldıramayacağına inanılmaktadır. İtrakonazol ve flukonazol, bu durum için tercih edilen iki tedavidir. Bu durumu tedavi etmek için itrakonazolün etkinliğine dair daha fazla kanıt olmasına rağmen, flukonazol genellikle daha iyi yan etki profili nedeniyle ikincil tedavi tercihidir.
Viral folikülitlerde ise herpes simpleks virüsü enfeksiyonuna yönelik tedavi başlanır. Oral asiklovir, valasiklovir ve famsiklovir ile tedavi edilebilir.
Akarlara bağlı gelişen Demodex Folikülitünde ise antiparaziter ajanlar başlanır. Topikal permetrin, oral ivermektin ve oral metronidazol gibi tedaviler terapötik seçeneklerdir. Topikal permetrin %5 krem genellikle ilk tercih edilen tedavi yöntemidir.
Eozinofilik folikülit genel olarak, bu durum için birinci basamak tedavi, hastanın altta yatan HIV’ini tedavi etmek için antiretroviral tedavidir.
I- Bactroban® (mupirosin) %2 Krem DIB s:3×1
- Günde 3 defa uygulanmalıdır.
I-Sef® (sefaleksin) 1gr tablet DIB s:2×1
- Erişkinlerde günde 1-4 g arası dozlarda kullanılabilir.
- Genellikle 6 saatte bir 250 veya 8 saatte bir 500 mg dozları yeterlidir.
- Hafif,orta ve şiddetli vakalarda günde 2 defa alınması gerekir.
- Uygulama süresi 7-14 gün arası değişebilir.
II-Dexiren®25 mg (dexketoprofen) tablet DIB s:2×1
- Antiinflamatuvar etki nedeniyle kullanılır.
- Günlük 3 tableti (75 mg) geçmeyecek şekilde her 8 saatte bir 1
tablettir (25 mg) önerilir. - Yaşlılarda ise günlük toplam 2 tableti (50 mg) geçmeyen dozlarda önerilir.
L66.2 | Follukülitis dekalvans |
L66.3 | Perifollikülitis kapitis absendans |
L66.4 | Follikülitis uleritemoza retikulat |