Bu İçerik Sadece Aboneler İçindir
Hidralazin 1950’lerden beri hipertansif acil veya acil durumlarda kan basıncını hızla düşürmek için intravenöz olarak kullanılan doğrudan bir vazodilatördür. Son 20 yılda büyük ölçüde yerini daha kabul edilebilir tolere edilebilirlik profillerine sahip yeni antihipertansif ilaçlar almış olsa da, hidralazin düşük maliyeti nedeniyle gelişmekte olan ülkelerde özellikle hipertansif gebelerde hala yaygın olarak kullanılmaktadır. TJNC 8 yönergelerine göre, esansiyel hipertansiyon tedavisi için birinci basamak bir ajan olarak önerilmemektedir. Bunun nedeni, hidralazin’in sempatik sinir sistemini uyarması ve bir çok yan etkisinin olması etkilidir.
Etki Başlangıcı: 15 dakika
Etki süresi: 6 saat
Yarılanma Ömrü (t½): 3 saat
Metabolizma: Karaciğer
Atılım: İdrar, feçes
Apresoline 20 mg 5 amp
TİTCK tarafından toplu temin edilen ithal ilaçtır.
Direkt bir arteriyol vazodilatördür. Mekanizma tam olarak anlaşılmamış olsa da, hücre içi kalsiyum homeostazıyla ilişkili olduğu teorize edilmiştir. Spesifik olarak, düz kas hücreleri sarkoplazmik retikulumdan inositol trifosfat (IP3) ile indüklenen kalsiyum salınımını inhibe eder ve böylece arteriyel düz kas içindeki miyozin fosforilasyonunu inhibe etmiş olur. Oluşan periferik vasküler direnci azaltır ve bir telafi edici baroreseptör aracılı epinefrin ve norepinefrin salınımına yol açar, bu da sonuç olarak venöz dönüşü ve kalp debisini arttırır. Hidralazinin sempatik sinir sistemini uyarması göz önüne alındığında, sonuç olarak taşifilaksi ve taşikardiye yol açar. Daha iyi hasta toleransı için bazen bir beta bloker veya diüretik ile birlikte verilir
- Hipertansif kriz
- Gestasyonel Hipertansiyon
- Eklampsi
- Esansiyel Hipertansiyon
- Kalp Yetmezliği Tedavisi
İzosorbid dinitrat ile kombinasyon halinde düşük ejeksiyon fraksiyonu (HFrEF) ile kalp yetmezliği ile birlikte eklampsinin tedavisinde de kullanılır. Oral hidralazin dirençli esansiyel hipertansiyonda kullanılmaktadır. IV labetalol ile birlikte IV hidralazin, gebelikte ve doğum sonrası dönemde akut başlangıçlı, şiddetli hipertansiyon tedavisi için birinci basamak tedavi olarak kabul edilir.
- Koroner arter hastalığı: Sempatik sinir sistemini uyarmasından dolayı kalp debisi ve oksijen ihtiyacını arttırır ve miyokard iskemisini provoke edebilir.
Gestasyonel Hipertansiyon
Hidralazin algoritmasi
20 mg toz hidralazin 2 ml ile sulandırılır, SF ile 20ml ye tamamlanır 20 ml 20 mg olacak şekilde hazırlanır, 1 ml 1 mg
-
- 5-10 mg hidralazin IV >2 dakikada yavaş puşe
- 20 dk sonra Kan basıncı kontrolü hala yüksekse;
- 10 mg hidralazin IV >2 dakikada yavaş puşe
- 20 dk sonra Kan basıncı kontrolü hala yüksekse;
- 20 mg labetalol IV >2 dakikada yavaş puşe
- 10 dk sonra Kan basıncı kontrolü hala yüksekse;
- 40 mg labetalol IV >2 dakikada yavaş puşe
- Acil Kadın Doğum, Dahiliye ve Anestezi konsültasyonu
- Labetalol ve hidralazin kullanımı ile umbilikal kan akımında önemli değişiklikler
gözlemlenmemiştir. Maternal ve perinatal sonuçlar her iki ilaç için benzerdir. - Teratojenik etkisi yoktur.
- Aşırı vazodilatasyon nedeniyle parenteral hidralazin maternal hipotansiyon (sistolik KB ≤90 mmHg) riskini artırabilir.
Gebelik Kategorisi C
Hamile kadınlarda yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar yoktur. Klinik deneyim, insan fetüsü üzerindeki olumsuz etkilere dair herhangi bir olumlu kanıt içermemesine rağmen, hidralazin hamilelik sırasında yalnızca beklenen yararın fetüsün potansiyel riskini haklı çıkarması durumunda kullanılmalıdır.
Hidralazinin anne sütüne geçtiği gösterilmiştir.
- Artralji
- Ateş
- Göğüs ağrısı
- Halsizlik
- Taşikardi
- Baş ağrısı
- Kusma, İshal
- İştah kaybı
- Flushing
- Polinöropati
- Lupus benzeri tablo
- Maternal hipotansiyon
- Plasenta Ablasyo
- Oligüri
Spesifik bir antidot yoktur. Doz aşımı yaşayan hastalar hipotansiyon, taşikardi, baş ağrısı, kızarma, miyokardiyal iskemi, miyokard enfarktüsü, kardiyak aritmi ve şok ile başvurabilir. Destekleyici tedavi dışında spesifik bir tedavi yoktur. Başlangıçta sıvılar verilmelidir, ardından sıvılar hipotansiyonu iyileştiremezse vazopresörler uygulanmalıdır.
- Anormal hematolojik bulgular anemi, lökopeni ve/veya agranülositoz yapabilir.
- APRESOLINE 20 MG 5 AMP
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3218202/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470296/
- https://go.drugbank.com/drugs/DB01275
- https://tr.orthopaedie-innsbruck.at/apresoline-485#side_effects