EKG’deki J noktası QRS kompleksinin ST segmentiyle birleştiği noktayı ifade eder. Bu nokta depolarizasyonun yaklaşık sonunu ve repolarizasyonun ise başlangıcını temsil eder. Normal sağlıklı yetitişkinlerde EKG de taban çizgisinde yer alırken sağlıklı genç erkeklerde genellikle taban çizgisinin biraz üzerinde yer alır. J dalgaları tipik olarak en çok anterolateral (V3, V4, V5, V6) ve inferior (II, aVF ve III) derivasyonlarda belirgindir.
J noktası bazı durumlarda yükselebilir dalga adını alır;
- Erken Repolarizasyon (BER)
- Brugada Sendromu
- Hipotermi
- Akut miyokard iskemisi
- Hiperkalsemi
- Hipervagotoni
- Hiperkalsemi
- Subaraknoid kanama
- Pektus ekskavatum için yapılan Nuss ameliyatından sonra (pektus çubuğu çıkarılana kadar).
- Sempatik denervasyona yol açan spinal kord yaralanmaları.
- Perikardit
- RBBB, LBBB, RVH, LVH
- Dijital etkisi
J Dalgası (Osborn Dalgası )
J dalgası, EKG’de QRS’yi takip eden geç bir delta dalgası veya küçük bir ikincil R dalgası (R′) olarak görülen bir sapmadır. J noktasının yükselmesi ile QRS kompleksinin son kısmında ortaya çıkan bu yeni dalga J dalgası (Osborn dalgası) olarak adlandırılır ve ortaya çıkışının altında yatan mekanizma tam olarak anlaşılamamıştır.
Osborn dalgası olarak da adlandırılan elektrokardiyografik J dalgası, vücut yüzey EKG’sinde QRS kompleksi ile ST segmenti arasındaki birleşme noktasında kubbe veya kambur morfolojisine sahip bir sapmadır. Vagal tonus artışı, bradikardi veya hipotermi sırasında J dalgası belirginleşirken adrenerjik uyarı (egzersiz, v.s.) J dalgası küçülür, hatta kaybolabilir. Özellikle VT veya VF ataklarından kısa süre önce J dalgasının belirginleştiği bildirilmiştir. EKG’de sıklıkla erken repolarizasyon ve ST segment yükselmesinin eşlik ettiği J dalgası anormalliklerinin bazı durumlarda ani kardiyak ölüm riskiyle ilişkili olduğunu gösteren kanıtlar giderek artmaktadır. J dalgasının vurgulandığı değişken bir fenotipik ifade spektrumunu temsil eden J dalgası sendromları kalıtsal veya edinsel olabilir.
- Hipotermi: Vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesi anlamına gelir. EKG bulguları derin hipotermide ve özellikle 32 derecenin altında görülebilir. Osborn dalgaları veya J dalgaları hipotermide klasik bir bulgudur. Hipotermi ile ilgili daha fazlasına buradan erişebilirsiniz.
- https://ecgwaves.com/topic/j-wave-syndromes-hypothermia-early-repolarization-calcium-brugada-syndrome/
- http://www.metealpaslan.com/ekg/jwave.htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076686/
- ww.litfl.com/j-point-ecg-library/
- www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/j-wave
- https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.cir.93.2.372