Laringeal Tüp (LT)

0
5405

Laringeal tüp  tek lümenli, düşük ve yüksek basınçlı iki kaflı (faringeal ve özefageal) olan ve basınç kontrolü için tek bir balona sahip silikon bir tüptür. Proksimal kaf   daha büyük ve yuvarlak olup hastanın hipofarenkse yerleşir Distal kaf ise üst özöfagustadır ve oval yapıdadır..Kaflar arasında, yanda, ventilasyona olanak sağlayan üç adet çıkış deliği bulunur .Her iki kafı da düşük basınçlıdır ve tek bir pilot balon ile şişirilir. Bazı tiplerinde gastrik tüpün yerleştirilmesine izin veren ikinci bir özefageal lümen mevcuttur ve Laringeal Tube Sonda (LTS) olarak isimlendirilmektedir.

Kullanımı

Hastane öncesi kardiyak arrestte, hemşireler, ATT ler ve paramedikler tarafından başarılı kullanımlarını gösteren çeşitli gözlemsel çalışmalar vardır.Hastane öncesi deneyimsiz kişiler tarafından kullanılmasında da LT oldukça başarılıdır ve  %78-100 gibi başarı oranları bildirilmektedir.Anestezi altında yapılan karşılaştırmalı bir çalışmada da ilk denemede LT yerleştirme başarısının LM yerleştirme başarısından daha üstün olduğu gösterilmiştir.Yerleştirmesinin kolay olması, hızlı öğrenilmesi ve ciddi olumsuz etkiler yaratmaması nedeniyle hastane öncesi kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. LT-D ve LTS-D ise LT ve LTS’nin disposable yani tek kullanımlık olanlarıdır. Hastane öncesi kardiyak arresttlerde hemşirelerin, ATT lerin ve paramediklerin ve doktorların  (LT-D ve LTS-D ) disposable yani tek kullanımlık  larigeal tüplerle  kolay ve başarılı bir şekilde hava yolu açabildiği tespit edilmiştir

blank

blank

King Laringeal Tüp-D (disposable) tek kullanımlık olanıdır. King LT-suction ise 18 F nazogastrik tüpün yerleştirilmesine izin veren ikinci bir özefageal lümeni olan çift lümenli bir laringeal tüptür.

blank

Kaynaklar

  • Berlac P, Hyldmo PK, Kongstad P, Kurola J, Nakstad AR, Sandberg M. Pre-hospital airway management: guidelines from a task force from the Scandinavian Society for Anaesthesiology and Intensive Care Medicine. Acta Anaesthesiol Scand 2008;52(7):897-907.
  • Yıldız TS, Solak M, Toker K. Comparison of laryngeal tube with laryngeal mask airway in anaesthetized and paralysed patients. Eur J Anaesthiol 2007;24(7):620-625.
  • Heuer JF, Barwing J, Eich Ch, Quintel M, Crozier TA, Roessler M. Initial ventilatiaon through laryngeal tube instead of face mask in out-of-hospital cardiopulmonary arrest is effective and safe. Eur J Emerg Med 2010;17(1):10-1509
  • 112 Temel Eğitim Kitabı

blank

Supraglottik Araçlar Alternatif Havayolu

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz