Bu İçerik Sadece Aboneler İçindir
Midazolam (Dormicum®), sedasyon amaçlı, anestezi indüksiyonunda ve ayrıca akut nöbetlerin yönetiminde kullanılan kısa etkili benzodiazepindir ve bir imidazobenzodiazepin grubu türevidir. Midazolam, diğer benzodiazepinler gibi anksiyolitik sedatif, uyku verici, kas gevşetici özelliklere sahiptir. Benzodiazepinler, adele reaksiyonu ve antianksiyete etkilerini inhibitör nörotransmitter glisini taklit ederek, antikonvülzan, sedasyon ve anestezik etkilerini ise inhibitör nörotransmitter olan Gama Amino Butirik Asid (GABA) etkisini kolaylaştırarak yaparlar. Analjezi sağlamazlar.
Etki Başlangıcı: 2 dakika (İV)
Etki süresi:1,8 ila 6,4 saat
Yarılanma Ömrü (t½): 90-180 dakika
Toksik Doz: Üst sınır yok
Antidot: Flumazenil
Metabolizma: Karaciğer
Atılım: idrar
- Dormicum 5 mg / 5 ml i.v. /i.m./ rektal 10 ampul
- Dormicum 15 mg / 3 ml i.v. / i.m. 5 ampul
- Dormicum 50 mg / 10 ml i.v. 5 ampul
Dormicum’un etken maddesi olan midazolam, bir imidazobenzodiazepin grubu türevidir.
1975 yılında, Walser tarafından sentezlenen midazolam, diazepam ile benzer farmakolojik etkiye sahip, fakat etki süresi daha kısa ve özel bir solvent gerektirmeyen, suda eriyebilen bir benzodiazepindir. Diazepama göre belirgin avantajı, doku ile damarlarda irritasyon ve ağrıya neden olmamasıdır.
Benzodiazepinlerin (Bnz) santral sinir sisteminde post-sinaptik sinir ucunda GABA reseptörleri üzerinde regülatör bölgeye bağlanarak GABA’nın inhibitör etkinliğini arttırırlar. Reseptörler en yoğun olarak serebral korteks, daha sonrada sırasıyla hipotalamus, serebellum, orta beyin, hipokampus, medülla ve spinal kanalda sayıları azalarak yerleşmişlerdir. Tüm bu regülatör bölgeler GABA reseptörlerinin yanında yerleşmiştir. Düşük dozlarda kişide bulunan huzursuzluk, korku, endişe, heyecan, psişik gerginlik gibi durumları giderir ve sakinleşme (sedasyon) yaparlar. Doz arttırıldığında ise uyku oluştururlar (hipnotik etki). Daha yüksek dozlarda ise bilinci kapatır; anestezi, koma hali ve solunumu baskılarlar.
Midazolamın etki mekanizması dolaylıdır ve GABA birikimi ve bunun benzodiazepin reseptörlerine olan afinitesi ile ilgilidir. GABA ve benzodiazepin için iki ayrı reseptör, ortak bir klorür kanalına bağlanır. Klorür kanalı açma sıklığını arttırır. Her iki reseptörün işgali, membran hiperpolarizasyonuna ve nöronal inhibisyona neden olur. Midazolamın antikonvülsan aktivitesi, beyindeki motor devreler üzerindeki aşırı GABA etkisi ile ilişkilidir. Midazolam, glisin reseptörlerine etki eder ve kas gevşetici bir etki yaratır. Sedasyon, anksiyoliz, anterograd amnezi ve antikonvülsan etki dahil hemen hemen tüm farmakolojik etkiler, GABA reseptörleri üzerindeki etkisiyle açıklanabilir. Yaşa bağlı eksiklikler, karaciğer ve böbrek yetmezliği de midazolamın farmakokinetiğini etkiler. Midazolam, pH’a bağlı olarak hem hidrofilik hem de lipofilik özelliklere sahiptir.
İntramüsküler verildiğinde absorbsiyon iyidir ve ortalama bioyararlanımı %90 civarındadır. Oral ve rektal bioyararlanım düşük olduğundan, oral ve rektal dozlar daha yüksek tutulmalıdır. Midazolam %95 oranında albumine bağlanır. Benzodiazepinler kendi aralarında karşılaştınldıklarında proteinlere bağlanma ve distribüsyon volümleri arasında belirgin farklar yoktur. Fakat klirens açısından belirgin farklılıklar vardır. Midazolamın klirensi 6-11ml/kg/dk iken lorezapamın 0.8-1.8ml/kg/dk, diazepamın ise 0.2-0.5ml/kg/dk’dır. Klirenslerdeki bu fark plazma yarılanma ömürlerine de yansır, en kısa yarılanma ömrü olan midazolamdır (1,5-3 saat).
Uygulanan tek doz enjeksiyondan sonra, midazolamın etkisinin santral sinir sisteminden kalkması çabuktur. Çünkü ilacın beyinden perifere dağılımı hızlıdır. 5 mg’ın altındaki İV dozlarında Midazolam anksiyolitik, antikonvulsan ve sedatif özellikler taşır. Derin hipnotik bir etki için İV 1O mg.dan fazla midazolama gerek vardır. Diazepamla karşılaştırıldığında daha potenttir. Beyin okjijen tüketinimini, serebral kan akımını ve intrakranial basınıc azaltığı için intrakanial kanamalarda ve serebral iskemeye bağlı entübasyonda tercih edilir.
Midazolam’ın kas gevşetici etkisi üst solunum yolu musküler sistem aktivitesini azaltarak inspiratuvar direnci arttırır. Midazolam aynı zamanda yüksek solunum merkezlerine etki ederek respiratuvar depresyon ve apneye yol açar. Kronik obstrüktH akciğer hastaları normal kişilere oranla daha fazla etkilenirler. Midazolam’ın respiratuar depressif etkisi opiol-idlerte potansiyelize olur.
Midazolam, karaciğerde mikrozomal oksidasyonla metabolize olur, takiben glukronikasit ile konjugasyona uğrar ve %0.5’i değişmeden idrarla atılır. Metabolitleri alpha hidrosimetil midazolam(aktif), 4-hidroksi midazolam ve alfa-4 dihidroksi midazolam (inaktif)’tir. Temel atılım ürünü midazolam glukronittir. Yüksek lipofilik olması, yüksek metabolik klirens, kısa terminal yarı ömür etki süresinin kısa olmasına neden olur. Kronik böbrek yetmezliği olanlarda plazmadaki bağlanmış midazolam oranı, distribüsyon volümü ve total klirens artar. Hepatik fonksiyon bozukluğu olanlarda yarı ömrü uzar. Yaşlılarda klirens gençlere göre daha yavaştır. Ayrıca hızlı intravenöz uygulama ile hipotansiyon ve taşikardi oluşabilir, kalp debisini düşürür.
Doza bağlı olarak serebral kan akımını ve oksijen utilizasyonunu düşürür, ventilasyonu deprese eder, bu etki KOAH’lı hastalarda daha sık görülür, iv olarak indüksiyon dozlarında kan basıncında azalma, kalp hızında ise artış gözlenir, kardiak output genellikle değişmez, trakeal entübasyona bağlı stres cevabı önlemez, anterograt ve retrograt( Tartışma) amneziye yol açar, volatil ajanların MAC değerini düşürür, antikonvülzan etkisi vardır, intra oküler basıncı azaltır, iv verilen midazolam sedasyondan genel anesteziye kadar uzanan geniş bir etki sağlar, allerjik reaksiyonlara sebep olmaz, steroid yapımını baskılar ve plasentayı geçer. Kardiyovasküler etkiler açısından uygulma sonrasında kan basıncını % 15 kadar düşürür.
Dormicum kısa sürede etki eden sedatif bir ilaç olarak aşağıdaki endikasyonlara sahiptir:
Yetişkinlerde
- Sedasyon:
-Diagnostik veya cerrahi girişimler öncesinde ve süresince, lokal anestezi ile birlikte ya da tek başına bilinçli sedasyon oluşturmak.
-Yoğun bakım ünitelerinde sedasyon oluşturmak.
- Anestezi
– Anestezi indüksiyonu öncesi premedikasyon
– Anestezi indüksiyonu
– Kombine anestezide sedatif olarak
Anestezide kullanımı için indüksiyon dozuna yanıt tiyopentale göre daha değişkendir. Midazolam, genel anestezinin idame aşamasında anksiyoliz ve hipnoz için kullanılabilir ve ayrıca yardımcı ilaçlara daha az ihtiyaç duyulması nedeniyle anestezi idamesinde tiyopentalden üstündür.
- Epilepsi: Suda çözünür yapısı nedeniyle, midazolam hızlı bir etki başlangıcına sahiptir ve diğer ilaçların intravenöz uygulanmasının mümkün olmadığı durumlarda status epilepticus’u yönetmek için kullanılabilir. Bukkal ve burun içi yollardan kolay uygulama şekli nedeniyle, çocuklarda nöbetleri yönetmek için uygun bir seçenektir.
- İlaca karşı hassasiyet
- Dar açılı glokom
- Hipotansiyon
- Şok
- Myasthenia gravis
- Ciddi solunum yetmezliği,
- Lityum ile akut zehirlenmede
- Ciddi karaciğer fonksiyon yetersizliklerin
Midazolam uygulaması oral, intranazal, bukkal, intravenöz ve intramüsküler yollardan olabilir.
Midazolam yavaş uygulamayı ve her hastada ayrı dozlamayı gerektiren potent bir sedatif ajandır. Doz her bireyde ayrı ayarlanmalı ve hastanın klinik gereksinimi, fiziksel durumu, yaşı ve kullanmakta olduğu ilaçlara bakılarak, istenen sedasyon düzeyine güvenli bir şekilde erişilmesi için doz titrasyonu şiddetle tavsiye edilmektedir. 60 yaşın üstündeki yetişkinlerde, kritik hastalarda, yüksek risk grubundaki hastalarda ve çocuk hastalarda doz dikkatle belirlenmeli ve her bir hastayla ilgili risk faktörleri dikkate alınmalıdır. İntravenöz enjeksiyondan sonra ilaç 2 dakika içinde etkisini gösterir. Maksimum etki 5 ile 10 dakika sonra elde edilir.
Sedasyon:
Midazolam lokal ve rejyonal anestezi ile yapılan tanısal girişimlerde bazal sedasyon için kullanılabilir. Serebral anjiografi, kısa ortopedik (omuz, çene, el redüksiyonları) ve genel cerrahi girişimleri, gastroskopi, küretaj, bronkoskopi, kulak burun boğaz ve oftalmik cerrahi uygulamalarında İV, İM, oral ya da nazal yollarla kullanılabilir. İntravenöz sedasyon için doz, 0.01 ila 0.1 mg/kg arasında titre edilir. İntramuskuler kullanımı ile sedasyon sağlanamıyor ancak premedikasyon amalı 0.07 ile 0.15 mg/kg dozunda intramuskuler kullanılabilir. 1 ila 5 aylık çocuklar için önerilen intranazal doz 0.2 mg/kg’dır. Altı aylık ve daha büyük çocuklar için 0,2 ila 0,3 mg/kg intranazal doz tavsiye edilir. Yaşlı hastalar benzodiazepinleri daha yavaş metabolize ettikleri ve yan etkilere daha yatkın oldukları için, bu hasta popülasyonunda ilaç uygulanırken dikkatli olunması önerilir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda sedasyon süresi uzar.
Yetişkin Hastalar
Yetişkin 60 yaş altı
Dormicum’un i.v. enjeksiyonu hızı yaklaşık 1 mg/30 saniye olacak şekilde yavaş uygulanmalıdır. 60 yaşın altındaki yetişkinlerde ilk doz işleme başlanmadan 5-10 dakika önce uygulanan 2-2.5 mg’dır. Gerektiğinde 1 mg’lık dozlarla devam edilebilir. Toplam dozların ortalama 3.5-7.5 mg arasında değiştiği saptanmıştır. 5.0 mg’ın üzerinde doz uygulanması genelde gerekmez.
Yetişkin 60 yaş üstü
60 yaşın üstündeki yetişkinlerde, kritik hastalarda ve yüksek risk grubundaki hastalarda ilk doz, işleme başlanmadan 5-10 dakika önce uygulanmalı ve 0.5-1.0 mg civarına düşürülmelidir. Gerektiğinde 0.5-1 mg’lık dozlarla devam edilebilir. Bu hastalarda maksimum etkiye daha yavaş ulaşıldığından fazladan verilecek Dormicum dozu çok yavaş ve dikkatli biçimde titre edilmelidir. Genel olarak toplamda 3.5 mg’ın üzerindeki dozlara gerek duyulmaz. Demans ve alzhemeir olan hastalarda hastalığı provoke eder ve deliryum yapabilir.
Midazolam (Dormicum®) Sedasyon Dozu | Doz | Veriliş Şekli |
İntravenöz (İV) | 0,01mg/kg-0,1mg/kg | Yavaş 2 dakikada |
Oral | 0,2 mg/kg – 0,5 mg/kg | Meyve suyu ile verilebilir |
Nasal | 0,2 mg/kg – 0,3 mg/kg | |
Rektal | 0,3 mg/kg | 5 ml salin ile dilue edilerek |
Çocuk Hastalar
I.V. Uygulama:
Dormicum istenen klinik etkiye ulaşılana kadar yavaş titre edilmelidir. İlk Dormicum dozu 2-3 dakika içinde uygulanmalıdır. Doz uygulandıktan sonra işleme başlamadan veya dozu tekrarlamadan önce sedatif etkinin tam anlamıyla değerlendirilmesi için 2-5 dakika beklenmesi tavsiye edilmektedir. Daha ileri düzeyde sedasyon gerekirse, istenen sedasyon düzeyine erişinceye kadar küçük artışlarla titrasyona devam ediniz. Bebeklerde ve 5 yaşın altındaki çocuklarda büyük çocuklara ve adolesanlara kıyasla anlamlı olarak daha yüksek dozlara gerek duyulabilir.
1) Altı aylıktan küçük çocuk hastalar: Altı aylıktan küçük çocuk hastalar solunum yolu tıkanmasına ve hipoventilasyona daha duyarlıdır, bu nedenle altı aylıktan küçük çocuklarda bilinçli sedasyon kullanılması yararı zararından fazla olmadığı sürece önerilmemektedir. Bu gibi durumlarda klinik etki sağlanana kadar küçük artışlarla titrasyon yapılması ve dikkatli izleme şarttır.
2) Altı aylık ile 5 yaş arasındaki çocuk hastalar: İlk doz 0.05-0.1 mg/kg’dır. İstenen sonnoktaya ulaşılması için toplam 0.6 mg/kg’lık doza gerek duyulabilir ancak toplam doz 5 mg’ın üzerine çıkılmamalıdır. Uzun süreli sedasyon ve hipoventilasyon riski yüksek dozlarla ilişkilendirilebilir.
3) 6-12 yaş arasındaki çocuk hastalar: İlk doz 0.025-0.05 mg/kg’dır. Maksimum doz 10 mg olmak üzere, 0.4 mg/kg toplam doz kullanılabilir. Uzun süreli sedasyon ve hipoventilasyon riski yüksek dozlarla ilişkilendirilebilir.
4) 13-16 yaş arasındaki çocuk hastalar: Yetişkinlerle aynı doz uygulanır.
I.M. Uygulama:
1-16 yaş arasındaki çocuk hastalar: Tavsiye edilen doz aralığı, işleme başlanmadan 5-10 dakika önce 0.05-0.15 mg/kg’dır. Genelde toplam 10.0 mg’ın üzerindeki dozlara gerek duyulmaz. Yalnızca istisnai durumlarda i.m. uygulama yapılmalıdır. İ.m. enjeksiyon ağrılı olabileceğinden rektal uygulama tercih edilmelidir. 15 kg vücut ağırlığının altındaki çocuklarda, 1 mg/ml’nin üzerindeki midazolam konsantrasyonları önerilmemektedir. Yüksek konsantrasyonlar 1 mg/ml’ye seyreltilmelidir. Premedikasyon:
İşlemden hemen önce uygulanan Dormicum premedikasyonu sedasyon sağlar (uykunun veya uyuklamanın indüksiyonu ve kavrayışta azalma) ve ameliyat öncesinde belleği zayıflatır. Dormicum antikolinerjik maddelerle beraber de uygulanabilir. Midazolam bu amaçla çeşitli yollarla kullanılabilir. Erişkinlerde daha çok intramuskuler ve intravenöz yol tercih edilirken çocuklarda oral, nazal ve rektal yol tercih edilir. Erişkinlerde intramuskuler olarak indüksiyondan önce 0,07 mg/kg – 0,15 mg/kg İM tercih edilirken intravenöz olarak ise indüksiyondan 5-10 dakika önce uygulanır. Çocuklarda oral, nazal ve rektal kullanımda ise midazolam için önerilen dozlar, 0.3- 0.5mg/kg olarak belirlenmiştir.
Yetişkin Hastalar
Ameliyat öncesi sedasyonun sağlanması ve ameliyat öncesinde belleği zayıflatmak için ASA Fiziksel Durum I ve II olan ve 60 yaşın altındaki yetişkinler için önerilen doz gerektikçe tekrarlanarak 1-2 mg İ.V. veya 0.07-0.1 mg/kg İ.M.’dir. Dormicum 60 yaşın üstündeki yetişkinlere, kritik hastalara, yüksek risk grubundaki hastalara uygulanacağı zaman doz azaltılmalı ve her hastada ayrı ayarlanmalıdır. Tavsiye edilen başlangıç İ.V. dozu 0.5 mg’dır ve gerektikçe yavaş yavaş titrasyonla doz artırımı yapılmalıdır. Dozlar arasındaki etkiyi tam olarak değerlendirebilmek için 2-3 dakika beklenmelidir. Aynı anda narkotik kullanılmıyorsa 0.025-0.05 mg/kg’lık İ.M. doz uygulanması önerilir. Klasik doz 2-3 mg’dır.
Çocuk Hastalar
Rektal uygulama (Altı aylıktan büyük): Genelde 0.4 mg/kg’lık toplam Dormicum dozu (0.3-0.5 mg/kg arasında değişir) anestezi indüksiyonundan 20-30 dakika önce uygulanmalıdır. Mevcut veriler sınırlı olduğundan, altı aylıktan küçük çocuklarda kullanımı tavsiye edilmemektedir.
İ.M. uygulama (1-15 yaş): İ.M. enjeksiyon ağrılı olabileceğinden yalnızca istisnai durumlarda bu yol kullanılmalıdır. Rektal uygulama tercih edilmelidir. Bununla birlikte, 0.08-0.2 mg/kg’lık doz sınırlarındaverilen i.m. Dormicum’un etkili ve güvenli olduğu gösterilmiştir. 1-15 yaşındaki çocuklarda vücut ağırlığıyla ilişkili olarak yetişkinlerdekinden oransal olarak daha yüksek dozların uygulanması gerekir. Dormicum’un anestezi indüksiyonundan 30-60 dakika önce büyük bir kas kitlesinin derinlerine uygulanması önerilir. 15 kg vücut ağırlığının altındaki çocuklarda, 1 mg/ml’nin üzerindeki midazolam konsantrasyonları önerilmemektedir. Yüksek konsantrasyonlar 1mg/ml’ye seyreltilmelidir.
İndüksiyon (Entübasyon Dozu):
İnhalasyon anestezisinde indüksiyon maddesi olarak veya kombine anestezinin hipnotik komponenti olarak 0.1-0.4 mg/kg dozda intravenöz verilebilir. Analjezik etkisi olmadığından analjeziklerle kombine olarak kullanılmalıdır; İV. verilişinden 80 sn. sonra etkisi başlar.
Midazolam (Dormicum®) Entübasyon Dozu | Doz | Veriliş Şekli |
İntravenöz (İV) | 0,1 mg/kg-0,40 mg/kg | Yavaş 2 dakikada |
İntramusküler (İM) | 0,07 mg/kg – 0,10 mg/kg | |
Oral | 0,2 mg/kg – 0,5 mg/kg | Meyve suyu ile verilebilir |
Nasal | 0,2 mg/kg – 0,3 mg/kg | |
Rektal | 0,3 mg/kg | 5 ml salin ile dilue edilerek |
Yetişkin Hastalar
Başka anestetik ajanlar uygulanmadan önce anestezi indüksiyonu için Dormicum kullanıldığında hastaların verdikleri yanıtlar değişebilir. Doz, hastanın yaşına ve klinik durumuna bakılarak istenen etkiye ulaşılıncaya kadar titre edilmelidir. Başka i.v. veya inhalasyon ajanları uygulanmadan önce veya kombine olarak anestezi indüksiyonu için Dormicum kullanıldığında, herbir ajanın ilk dozu anlamlı derecede azaltılabilir (genel başlangıç dozunun %25’ine kadar). İstenen anestezi düzeyine aşamalı titrasyonla ulaşılır. Dormicum’un i.v. indüksiyon dozu küçük artışlarla yavaş uygulanmalıdır. Birbirini izleyen her artış arasında 2 dakika bırakacak biçimde, her artış 20-30 saniye içinde 5 mg’ ı geçmeyen dozda verilmelidir.
60 yaşın altındaki yetişkinlerde: 20-30 saniye içinde, İ.V. yolla uygulanan ve etki sağlaması için 2 dakika beklenen 0.2 mg/kg’lık doz yeterli olur. Premedikasyon uygulanmamış hastalarda, doz daha yüksek olabilir (0.3-0.35 mg/kg); bu doz 20-30 saniye içinde i.v. yolla uygulanır ve etki görülmesi için 2 dakika beklenir. İndüksiyon tamamlanmak isteniyorsa hastanın başlangıç dozunun yaklaşık %25’i kadar artışlar yapılabilir. İndüksiyon, inhalasyonla alınan uçucu, sıvı anestetik maddelerle de tamamlanabilir. Dirençli vakalarda indüksiyon için toplam 0.6 mg/kg’lık doz kullanılabilir ancak bu tip büyük dozlar iyileşme dönemini uzatabilir.
60 yaşın üstündeki yetişkinler: Kritik hastalar ve yüksek risk grubundaki hastalar ile premedikasyon uygulanmamış hastalarda, en düşük başlangıç dozu 0.15-0.2 mg/kg olarak önerilmektedir. Premedikasyon uygulanmış hastalarda, 20-30 saniye içinde, İ.V. yolla uygulanan ve etki sağlaması için 2 dakika beklenen 0.05-0.15 mg/kg’lık doz yeterli olur.
Konvülsiyon:
Antikonvülsan etkisi nedeniyle çocuklarda febril konvülsiyonların, tetanus ve status epileptikus konvülsiyonların kontrolünde kullanılabilir.
Midazolam (Dormicum®) Konvülsiyon Dozu | Doz | Veriliş Şekli |
İntravenöz (İV) | 0,1 mg/kg-0,2 mg/kg doz | Yavaş 2 dakikada. Bir dozda verilebilecek en fazla miktar: 5 mg aşmamalıdır. |
İntramusküler (İM) | 0,1 mg/kg – 0,2 mg/kg | 5 mg aşmamalıdır. |
Oral (bukkal) | 0,2 mg/kg – 0,5 mg/kg | 10 mg verilebilir. |
Nasal | 0,2 mg/kg – 0,3 mg/kg | Her bir burun deliğine bir bir sprey (5 mg)sıkılır. Toplam 10 mg verilir. |
Rektal | 0,3 mg/kg | 5 ml salin ile dilue edilerek |
Acil Serviste Entübe olan Hastalarda Sedasyon
İstenen sedasyon düzeyine erişmek için Dormicum dozu hastanın klinik gereksinimine, fiziksel durumuna, yaşına ve kullanmakta olduğu ilaçlara bakılarak, sürekli infüzyondan
veya aralıklı bolustan sonra aşamalı olarak titre edilmelidir.
Yetişkinler
İ.V. yükleme dozu; 0.03-0.3 mg/kg, artışlarla yavaş uygulanmalıdır. 1-2.5 mg’lık artışlar, birbirini izleyen artışlar arasında 2 dakika beklenerek, 20-30 saniye içinde enjekte
edilmelidir. Hipovolemik, vazokonstriksiyonlu veya hipotermik hastalarda yükleme dozu azaltılmalı veya atlanmalıdır. Dormicum potent analjeziklerle (morfin, fentanil) beraber verilecekse analjezikten kaynaklanan sedasyondan sonra Dormicum’un etkilerinin güvenle titre edilebilmesi için analjezik ajan daha önce verilmelidir.
İ.V. idame dozu; 0.03-0.2 mg/kg/s arasında değişir. Hipovolemik, vazokonstriksiyonlu veya hipotermik hastalarda idame dozu azaltılmalıdır. Sedasyon düzeyi hastanın durumu izin veriyorsa düzenli olarak izlenmelidir. Uzun süreli sedasyonda, tolerans gelişebilir ve doz artırılmak zorunda kalınabilir.
Örnek 70 kg: En sık 0.05 mg/kg dan hesaplanır. 100 ml sf içerisine 10 mg dormicum konulur ve 2 saatten infüzyon açılır. Hasta hipertansif ise opoidlerle kombinasyon yapılabilir. 100 ml sf içerisine 1mcg/kg dan hesaplanır ve 70 mcg konulur.
Gebelik kategorisi D’dir. Gebe kadınlar için, ilacın üçüncü trimesterde uygulanması, yenidoğanda hipotoni, siyanoz ve apne nöbetleri ile sonuçlanan benzodiazepin yoksunluk sendromuna neden olur. Yenidoğanlarda ishal, titreme ve hipereksitabilite olabilir.
Midazolam anne sütüne düşük miktarlarda geçmektedir. Emziren anneler, midazolam
uygulandıktan sonra 24 saat süreyle emzirmemeleri gerektiği konusunda uyarılmalıdır.
- Hıçkırık
- Öksürük
- Mide bulantısı
- Kusma
- Tromboflebit
- Tromboz
- İleriye dönük amnezi
- Uyuşukluk
- Ataksi
- Düşme
- Konfüzyon
- Anterograd amnezi
Midazolam ile toksisite nadirdir ancak alkol, opioidler ve diğer trisiklik antidepresanlar gibi diğer SSS depresanları ile kombine edildiğinde ortaya çıkabilir. İntravenöz uygulamada ve KOAH’lı yaşlı bireylerde risk artar. Doz aşımı belirtileri arasında ataksi, nistagmus, hipotansiyon, geveleyerek konuşma, geveleyerek konuşma, bozulmuş motor koordinasyon, koma ve ölüm yer alır. Bozulmuş refleksler, bozulmuş denge ve baş dönmesi, dizartri ve vazomotor kollaps da oluşabilir. Antidot olarak Flumazenil kullanılır ve destekleyici tedavi ilk tedavi edilir. Oral alımlarda aktif kömür zehirlenmeden sonraki 1 saat içinde bir seçenektir. Flumazenil kullanımına bağlı SSS depresyonu azalır ve hasta nöbet geçirebilir. Kullanımındaki temel çekince Prokonvülsan ilaç olmasıdır. KOAH’lı yaşlı bireylerde hızlı intravenöz infüzyon da aşırı doza neden olabilir
Flumazenil, midazolam toksisitesinin panzehiridir. Kullanımındaki temel çekince Prokonvülsan ilaç olmasıdır. Benzodiazepinlere kronik bağımlılığı olan hastalarda konvülsiyonlar oluşturabilir. Uzun süre benzodiazepin tedavisi gören epileptik hastalarda nöbet riski artmıştır.
- Hızlı intravenöz uygulama ile hipotansiyon ve taşikardi oluşabilir.
- Yüksek dozlar solunum depresyonu ile sonuçlanabilir.
- Midazolamın paradoksal etkileri, alkol kötüye kullanımı ve agresif davranış öyküsü olan kişilerde olasıdır ve potansiyel olarak istemsiz hareketlere, sözlü ifadeye, kontrol edilemeyen ağlamaya ve agresif davranışa yol açar.
- 0,15 mg/kg dozunda solunum depresyonu olabilir ve fentanil ile birlikte kullanıldığında risk artar. Midazolamın diğer SSS depresanları ile eşzamanlı kullanımı, terapötik dozlarda bile ciddi solunum depresyonu ve ölümle sonuçlanabilir.
- Midazolamın uzun süreli kullanımı, ilacın kesilmesinden sonra ancak kısmen geri döndürülebilen kalıcı hafıza eksiklikleri ile ilişkilidir.
- Midazolam alan bireylerin yaklaşık üçte biri ilacı dört hafta kullandıktan sonra tolerans sorunu yaşayabilir. Doz çok hızlı azalırsa yoksunluk sendromu oluşabilir. Benzodiazepin kesilmesine bağlı semptomlar arasında sinirlilik, klonus, hipertonisite, bulantı, kusma, diyare, taşikardi ve hipertansiyon yer alır. Midazolamın aniden kesilmesi status epileptikus ile sonuçlanabilir.
- Bu kart bilgisi revize edilmiştir.
- Dormicum 5 mg / 5 ml i.v. /i.m./ rektal 10 ampul
- Dormicum 15 mg / 3 ml i.v. / i.m. 5 ampul
- Dormicum 50 mg / 10 ml i.v. 5 ampul
- MİDOLAM 5 mg/1 ml IM/IV/rektal çözelti içeren ampul
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537321/#:~:text=Intravenous%20midazolam%20is%20used%20for,other%20medications%20is%20not%20feasible.
- https://www.deva.com.tr/uploads/product_files/05072013135401.pdf
- https://www.tiplopedi.com/Midazolam
- https://www.resusitasyon.com/dormicum-midazolam-ve-hastane-oncesi-kullanimi/
- http://nek.istanbul.edu.tr:4444/ekos/TEZ/25362.pdf
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5313252/
- https://www.uptodate.com/contents/convulsive-status-epilepticus-in-adults-management
- https://go.drugbank.com/drugs/DB00683
Çok beğendim. Elinize sağlık
Begendim
Emeğinize elinize sağlık
Çok güzel notlar