Resüsitasyon algoritmalarında önde gelen kuruluşlardan olan American Heart Association (AHA) Kardiyopulmoner Resusitasyon ve Acil Kardiyovasküler Bakım Kılavuzunu 21 Ekim 2020 tarihinde yayınladı. Bu akıl kartımızda sizlere kılavuzun beşinci bölümde anlatılan neonatal resüsitasyon algoritmasını ve vurgu yapılan yerleri anlatacağız. Kılavuzun beşinci bölümünde yer alan neonatal temel ve ileri yaşam desteğini indirmek için tıklayız… Keyifli okumalar…
Yenidoğan Yaşam Desteği Vurgular
- Yenidoğan resüsitasyonu, bireysel ve ekip olarak eğitim veren sağlayıcılar tarafından öngörü ve hazırlık gerektirir.
- Yeni doğan bebeklerin çoğunda hemen kordon klemplenmesi veya resüsitasyon gerektirmez. Doğumdan sonra anne ile cilt teması sağlanarak değerlendirilebilir ve izlenebilir.
- Doğumdan sonra desteğe ihtiyacı olan yeni doğan bebeklerde akciğerlerin havalandırılması ve ventilasyonu önceliklidir.
- Kalp hızında artış, etkili ventilasyonun ve resüsitatif müdahalelere yanıtın en önemli göstergesidir.
- Nabız oksimetresi, oksijen tedavisine rehberlik etmek ve oksijen satürasyonu hedeflerini karşılamak için kullanılır.
- Tercihen endotrakeal entübasyonu içeren uygun ventilasyona rağmen kalp atış hızında yetersiz artış durumunda göğüs kompresyonu uygulanır.
- Göğüs kompresyonlarına ve ilaçlarla bağlı kalp atış hızı yanıtı elektrokardiyografik olarak izlenmelidir.
- Göğüs kompresyonlarına yanıt zayıfsa, epinefrin, tercihen intravenöz yolla sağlanması mantıklı olabilir.
- Kan kaybıyla uyumlu öyküsü veya muayenesi olan bir yenidoğanda epinefrine yanıt verememe, volüm replasmanı gerektirebilir.
- Tüm bu resüsitasyon adımları etkin bir şekilde tamamlanırsa ve 20 dakika içinde kalp atış hızı yanıtı olmazsa, resüsitasyonun planlanması ekip ve aile ile tartışılmalıdır.