Pediatrik Resüsitasyon Ekipmanları

1
3403

Çocuk gruplarında kardiyopulmoner arrest, genellikle yetişkinlerdeki gibi temel olarak kardiyak sorunlardan kaynaklanmaz. Çoğunlukla solunum sorunlarına bağlı olarak ortaya çıkar. Kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR), solunum veya solunum-kalp durması yaşayan bir çocukta, yeterli solunum ve dolaşımı sağlamak için kesintisiz olarak gerçekleştirilen ve bilgi, deneyim ve beceri gerektiren tekniklerden oluşan acil bir müdahaledir. Bu müdahale doğru ekipmanların kullanımını içerir.

Çocuklar ve bebekler ile yetişkinler arasındaki anatomik ve fizyolojik farklılıklar, pediatrik resüsitasyon uygulamalarında değişikliklere neden olur. Genellikle, acil tıp uzmanları ve pratisyen hekimler daha fazla yetişkin arrestiyle karşılaştıkları için hangi boyutta ekipman kullanacaklarını iyi bilirler. Ama çocuk grupları için yaşa bağlı anatomik ölçülerin artması, bazen karışıklığa yol açabilir.

Bu nedenle, hazırladığımız pediatrik resüsitasyon ekipmanları cetvelinin size büyük ölçüde yardımcı olacağını düşünüyoruz. Bu cetvel, doğru ekipman seçimini kolaylaştırarak acil durumlarda etkili müdahaleyi sağlamak için tasarlanmıştır.

blank

Oral Airway Numaraları

En küçük oral airway 000, en büyük olan ise 6 numaradır.

blankNo: 000 ( 4 cm-Pembe ) (İnfant)
No: 00   ( 5 cm-Mavi ) (İnfant)
No: 0     ( 6 cm-Siyah ) (Çocuk)
No: 1     ( 7 cm-Beyaz ) (Çocuk)
No: 2     ( 8 cm-Yeşil ) (Genç)
No: 3     ( 9 cm-Sarı )(Genç Kadın)
No: 4     (10 cm-Kırmızı ) (Genç Kadın)
No: 5     (11 cm-Açık Mavi ) (Genç Erkek)
No: 6     (12 cm -Turuncu )(Genç Erkek)

Oral Airway Seçimi

Orofaringeal havayolları (OPA), havayolu açıklığını artırmak ve dilin havayolunu tıkamasını önlemek için kullanılır. Yapısal havayolu desteği gerektiren ve ventilasyonun optimize edilmesi gereken hastalarda tercih edilir. Havayolunu açmak için yapılan baş geri-çene yukarı kaldırma veya çene itme gibi işlemler yetersiz kalırsa, bilinçsiz bebek veya çocuklarda kullanılabilir.

Mutlak Kontrendikasyonlar

  • Bilinçli veya yarı bilinçli hastalarda orofaringeal havayolu kullanmaktan kaçının; bu durum öğürme ve kusmayı tetikleyebilir.
  • Kusma refleksi olan hastalarda kontrendikedir.
  • Orofaringeal havayolları aspirasyonu önlemez.

İşlem Adımları:

Hazırlık:

  • Orofaringeal havayolu boyutları 000’dan 6’ya kadar farklı ölçülerde mevcuttur. Yanlış boyutta bir OPA havayolu tıkanıklığına neden olabilir.

Çocuğun Pozisyonu:

  • Çocuğu, ağıza erişimi sağlayacak şekilde konumlandırın.

Doğru Boyut Seçimi:

  • Airway boyutunu belirlemek için dudağın kenarından kulak memesine ya da ön dişlerden çene köşesine kadar olan mesafeyi ölçerek en uygun boyutu seçin.

blank

  • En çok kullanılan metod: Orta kesici dişlerden çene köşesine kadar olan mesafeyi ölçün.

Dilin Yolu Üzerine Getirilmesi:

  • Bir dil bastırıcı yardımıyla dili bastırarak, airwayi konkav tarafı aşağıda olacak şekilde dilin kavisini takip ederek yerleştirin.
  • Airway, ters çevrilerek de yerleştirilebilir ancak küçük çocuklarda farenksi yaralama ve dil kökünü geriye itme riski nedeniyle önerilmez.

Bakım:

  • Havayolu yerleştirildikten sonra bile baş ve havayolunun doğru pozisyonda tutulması, açık bir havayolu sağlamak için önemlidir.

Dokümantasyon ve Öneriler:

  • Kullanılan havayolu boyutunu belgeleyin ve etkinliğini yeniden değerlendirin.

Havayolu Tıkanıklığını İzleme

Klinik belirtileri izleyin:

  • Ajitasyon
  • Desatürasyon
  • Oskültasyonda hava değişiminin bozulması
  • Göğüs yükselmesinin azalması

Oksijen saturasyonu için pulse oksimetri kullanarak ölçüm yapın, kalp hızını ve kan basıncını noninvaziv cihaz ile kontrol edin.

  • Orofaringeal havayolu çok büyükse, larenksi tıkayabilir, maskenin sıkı oturmasını zorlaştırabilir ve larengeal yapılara zarar verebilir.
  • Çok küçük veya yanlış yerleştirilen OPA, dili geriye iterek havayolunu tıkayabilir.
  • OPA, uyanık hastalarda kusma, aspirasyon ve laringospazm riski taşır.
  • Çok uzun bir OPA, kusma ve aspirasyona yol açabilir.
  • Üst havayolu tıkanıklığını gidermede yetersiz kalırsa, hasta daha sonra entübasyon gerektirebilir.

Ambu Balon Valf Maske (BWM) Seçimi

Balon Valf Maskesi (BVM), diğer adıyla Ambu Valf Maskesi, solunum desteği sağlamak için kullanılan ve özellikle acil müdahalelerde hayat kurtarıcı rol oynayan bir cihazdır ve hava yolu yönetiminde temel bir beceridir.

Kullanılan torbanın türü kritik öneme sahiptir. Kendiliğinden şişen torbalar, düşük maliyetleri ve basitlikleri nedeniyle acil durumlarda kullanışlıdır. Torbalar, kullanım amacına göre farklı hacimlerde olup, yetişkin torbalarının hacmi genellikle 1500 ml iken, çocuklar ve bebekler için olanların hacimleri sırasıyla 500 ml ve 250 ml’dir. Ölü boşuk alanını minimize eden, tek yönlü inspiratuar ve ekspiratuar akış valfleri içeren ve oksijen rezervuvarına sahip torbalar, BMV sırasında oksijenlenmeyi optimize etmek için gereklidir. Basınç boşaltma valfi olan torbalar, barotravma potansiyelini minimize eder; bu özelliğe sahip çoğu torba, ventilasyon için yüksek basınç gerektiğinde valfin manuel olarak devre dışı bırakılmasına olanak tanır.

blank

Acil servis ve ön hastane ortamlarında BMV için yüz maskeleri genellikle tek kullanımlık plastik modellerdir. Yetişkinler ve okul çağı çocukları için üç boyut (küçük, orta ve büyük) yeterlidir. Boyut seçimi deneysel olarak yapılır. Daha küçük maskeler, çocuklar, bebekler ve yenidoğanlar için kullanılmak üzere mevcuttur. Tipik bir maske üç bileşenden oluşur:

  • Torba montajındaki standart 22 mm dış çaplı konektöre oturan yuvarlak bir delik (maskenin bağlandığı konnektör)
  • Genellikle şeffaf olan ağız ve buruna oturan maske; bu, hastanın ağzı ve burnunu sürekli olarak gözlemlemek için kullanılır.
  • İçene dolan havayı maskeye ileten yuvarlak balon.

Daha yeni, ergonomik olarak tasarlanmış yüz maskeleri, standart, tek kullanımlık yüz maskelerine göre sızıntıları azaltmada daha etkili olabilir, ancak bu maskeler geniş ölçüde mevcut değildir ve acil klinik ortamda henüz değerlendirilmemiştir.

blank

Pediatrik Temel Yaşam Desteği ERC 2015

1 Yorum

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz