Smith Kırığı

0
5842

İlk olarak İrlanlandalı doktor olan Robert William Smith tarafından 1847 yılında tanımlanmıştır. Smith kırığı, distal radiusun volar (avuç içi) yöne açılanan kırığıdır.  Muayenede el bileği bir “bahçe küreği şeklinde” deforme olmuş olarak görülür.

blank

 El bileği fleksiyonda (bükülmüş) iken el bileği üzerine düşme sonucunda veya veya direk travma ile oluşmaktadır. Distal radiusun volar (avuç içi) yöne açılanan kırığıdır. Colles kırığındakinin tersi bir deformite ortaya çıkar ve  bahçıvan küreği deformitesi gelişir.

blank

Distal radius kırığı tedavisinin amaçları, distal fragınandaki dorsal ve volar deplasman ile birlikte radial kaymayı düzelterek redüksiyonu sağlamak, redüksiyonun devamlılığını koruyabilmek ve mümkün olan en kısa sürede ağrısız yeterli bir el bileği hareketi kazandırmak, onu travma öncesi aktivitesine döndürmek, erken ve uzun vadede dejeneratif değişiklik ve sekel riskini azaltmaktır.

Tedavi yöntemini belirleyen etmenler; hastanın yaşı, kemik kalitesi, mesleği, genel sağlık durumu, kırığın şekli, birlikte görülen lezyonlar ve tedaviyi yapan kişinin deneyimidir.

blank

Bu kırığın tedavisi kırığın tipine ve şiddetine bağlıdır. Nondeplase kırıklar, sadece sirküler alçı ile tedavi edilebilir. Hafif açılanma ve yer değiştirme varsa kapalı redüksiyon gerekir. Önemli açılanma ve deformasyon varsa açık redüksiyon ve iç fiksasyon gerektirebilir. Açık bir kırıklar daima cerrahi müdahale gerektirir.

Redüksiyon : Non-artiküler radius distal uç kırıklarının çoğu başarılı bir şekilde ameliyatsız olarak tedavi edilebilirler. Smith kırıklarının büyük çoğunluğu kapalı redüksiyon ve alçı (cast ) immobilizasyon ile tedavi edilebilir. Yapılacak alçı dirseğin altından metakarpal kemiklere kadar uzanır.

Cerrahi tedavi: Kırık stabil olmadığında veya kapalı redüksiyon yetersiz olduğunda yapılır.

Örnek

 

blank

blank

blank

  • http://dergi.totbid.org.tr/totbid/dergi/pdf2014_2_10.pdf
  • https://radiopaedia.org/cases/smith-fracture-4?lang=us
  • http://totbid.org.tr/files/11_1/06.%20Mustafa%20Kurklu.pdf
  • http://file.atuder.org.tr/_atuder.org/fileUpload/rkNKF6dQkDjm.pdf
  • https://www.startradiology.com/internships/orthopedics/wrist/x-wrist/index.html

blank

Ekstremite Travmalı Hastaya Genel Yaklaşım

Yorum yap

Lütfen yorumunuzu yazınız!
Lütfen isminizi buraya giriniz